EU da troši više na zaštitu granica

Orban, Fico i Vučić o ilegalnoj migraciji, za koju je slovački premijer rekao da predstavlja ozbiljnu prijetnju

3417 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Vučić, Fico i Orban na konferenciji za novinare u Komarnu, Foto: Rojters
Vučić, Fico i Orban na konferenciji za novinare u Komarnu, Foto: Rojters

Lideri Mađarske, Slovačke i Srbije su juče potvrdili napore da suzbiju ilegalnu migraciju u Evropsku uniju, dodajući da je zaštita spoljašnjih granica bloka najbolja odbrana i da su potrebna dodatna sredstva iz Evropske unije.

Prema podacima granične agencije Fronteks, broj ilegalnih prelazaka kroz zapadni Balkan opao je za 79 odsto u odnosu na prošlu godinu, na nešto manje od 17.000 u prvih devet mjeseci 2024, navodi Rojters.

Na sastanku u slovačkom Komarnu, na mađarskoj granici, lideri su pohvalili svoje napore da smanje broj migranata, pretežno sa Bliskog Istoka i iz Afrike, koji su dolazili “balkanskom trasom” kroz Srbiju i u EU preko Mađarske.

Migranti obično prelaze u bogatije zemlje zapadne Evrope, poput Njemačke.

Vučić je rekao da nikad ne bi pristao na to da Srbija bude žarišna tačka za nelegalne migrante

Ilegalna migracija je i dalje politički problem širom Evrope skoro deceniju nakon krize 2015. godine, kada je oko milion ljudi stiglo u blok. Dolasci prošle godine su iznosili oko trećinu te cifre.

Ovo pitanje je pomoglo podsticanju rasta ultradesničarskih stranaka i natjeralo vlade da uvedu strože mjere. Lideri EU su se prošle nedjelje dogovorili o usvajanju strože politike kako bi ubrzali vraćanje migranata koji ilegalno ulaze.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija ove godine zabilježila 80 odsto manje migranata.

Odgovarajući na pitanje da li je na sastanku razgovarano i o tome da Srbija postane ono što je Albanija za Italiju (izgradnjom privremenih centara za migrante), Vučić kazao da Srbija nikada neće biti “hot spot za migranate”, prenijela je Beta.

Slovački premijer Robert Fico je zahvalio za energične mjere koje preduzima Srbija u suzbijanju nelegalne migracije i tako štiti i cijelu EU.

Fico i mađarski premijer Viktor Orban su dugo među najžešćim kritičarima politike migracije EU, protiveći se idejama poput kvota za preraspodjele migranata u bloku.

“Bili smo u pravu kada smo na samom početku migracione krize vrlo jasno rekli da je osnovna osnova borbe protiv ilegalne migracije zaštita spoljašnjih granica EU”, rekao je Fico i dodao da je borba protiv ilegalne migracije prioritet.

On je kazao da su razgovarali o tome kako bi značajan dio budžeta EU nakon 2027. trebalo da bude posvećen borbi protiv ilegalne migracije, jer predstavlja ozbiljnu prijetnju, prenio je Rojters.

Italija je prošle sedmice počela da sarađuje sa Albanijom šaljući tamo migrante kako bi se obradili njihovi zahtjevi za azil, što je plan za odvraćanje od prelazaka brodom, za koji su drugi lideri EU rekli da bi mogao biti model.

Orban je rekao da se zahtjevi za azil moraju procjenjivati prije nego što neko bude pušten da uđe u EU, ističući da je ovaj model, koji se koristi u Mađarskoj, jedini koji funkcioniše.

Bonus video: