Turska pokrenula vazdušne napade na kurdske militante u Siriji i Iraku

Ciljevi su uključivali vojne, obavještajne, energetske i infrastrukturne objekte, kao i skladišta municije, navodi se u izvještaju

1847 pregleda 1 komentar(a)
Eksplozija u Siriji nakon turskog napada, Foto: REUTERS
Eksplozija u Siriji nakon turskog napada, Foto: REUTERS

Turska je pokrenula vazdušne napade na ciljeve kurdskih militanata u Siriji i Iraku nakon što je okrivila Radničku partiju Kurdistana (PKK) za smrtonosni napad na sjedište turske nacionalne vazduhoplovne kompanije u srijedu, u kojem je poginulo pet osoba.

Turska Nacionalna obavještajna organizacija saopštila je da je ciljala brojna "Strateška mjesta" koja koriste PKK ili sirijske kurdske milicije povezane s militantima, prenijela je Anadolu agencija.

Ciljevi su uključivali vojne, obavještajne, energetske i infrastrukturne objekte, kao i skladišta municije, navodi se u izvještaju. Bezbjednosni zvaničnik je rekao da su u današnjim napadima korišćeni naoružani dronovi.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje predvode Kurdi, saopštile su u četvrtak da su turski vazdušni napadi ubili 12 civila na sjeveroistoku Sirije, nakon smrtonosnog napada na odbrambenu firmu u blizini turske prijestolnice, Ankare.

"Tokom proteklih sati … novi talas turskih napada na sjevernu i istočnu Siriju ubio je 12 civila, uključujući dvoje djece, i ranio 25 drugih", navodi se u saopštenju SDF-a, koji podržavaju Sjedinjene Američke Države.

"Pored naseljenih područja, turski avioni i dronovi ciljali su pekare, elektrane, naftna postrojenja i kontrolne tačke kurdske unutrašnje bezbjednosne službe“, dodaje se u saopštenju..

U srijedu, turske vazduhoplovne snage izvele su napade na slične ciljeve u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku, samo nekoliko sati nakon što su turski vladini zvaničnici okrivili PKK za smrtonosni napad u sjedištu vazduhoplovne i odbrambene kompanije Tusaš.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više od 30 ciljeva uništeno u vazdušnoj ofanzivi.

Napad na Tusaš dogodio se kada su dvoje napadača - muškarac i žena - stigli do sjedišta firme u taksiju koji su oteli nakon što su ubili vozača, prema izvještajima.

Naoružani automatskim puškama, par je aktivirao eksplozive i otvorio vatru, ubivši četiri osobe u kompaniji, uključujući člana bezbjednosnog osoblja i mehaničkog inženjera.

Bezbjednosni timovi su poslati čim je napad počeo oko 15:30 po lokalnom vremenu, rekao je ministar unutrašnjih poslova. Dvoje napadača su takođe ubijeni, a više od 20 osoba je ranjeno u napadu.

Tusaš projektuje, proizvodi i sklapa civilne i vojne avione, bespilotne letjelice (UAV) i druge sisteme za odbrambenu industriju i svemir. Njeni odbrambeni sistemi su zaslužni za to što je Turska stekla prednost u borbi protiv kurdskih militanata.

Napad se dogodio dan nakon što je čelnik desničarske nacionalističke stranke, koja je saveznik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, spomenuo mogućnost da bi lider PKK-a, koji je u zatvoru, mogao da dobije uslovnu slobodu ako se odrekne nasilja i raspusti svoju organizaciju.

PKK pod vođstvom Abdulaha Očalana bori se za autonomiju u jugoistočnoj Turskoj u sukobu koji je od 80-ih godina odnio desetine hiljada života. Smatra se terorističkom organizacijom u Turskoj i među zapadnim saveznicima zemlje.

Bonus video: