Bivši predsjednik Obale Slonovače se izjasnio da nije kriv

Tužilaštvo tvrdi da je Gbago osmislio plan da ostane na vlasti pošto je izgubio od protivkandidata Alasana Katare na izborima u novembru 2010. godine
0 komentar(a)
Loren Gbagbo, Foto: Reuters
Loren Gbagbo, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2016. 12:26h

Bivši predsjednik Obale Slonovače Loren Gbago izjasnio se danas, na početku suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, nevinim po sve četiri tačke optužnice za zločine protiv čovječnosti.

Gbago i njegov bivši ministar za omladinu Šarl Ble Gud su zajedno otpuženi za umješanost u zločine tokom građanskog sukoba u Obali Slonovače 2010. godine u kojima je ubijeno 3.000 ljudi.

I Ble Gud se izjasnio nevinim po svim tačkama optužnice.

Tužilaštvo tvrdi da je Gbago osmislio plan da ostane na vlasti pošto je izgubio od protivkandidata Alasana Katare na izborima u novembru 2010. godine.

Gbago i Ble Gud su pažljivo slušali čitanje optužnice u kojoj se navodi da su njih dvojica nastojali da zadrže Gbaga na vlasti "svim sredstvima, uključujući počinjene zločine", prenosi AP.

Uprkos optužbama Gbago, bivši profesor univerziteta koj je osnovao opozicionu stranku mnogo prije nego što je Obala Slonovače prihvatila višepartijski sistem još uvek ima neke pristalice u zemlji, a desetenin njih su se okupile pred sudom pre početka suđenja, prenosi AP.

Tužilaštvo tvrdi da su dvojica optuženih upravljala bezbjednosnim snagama, omladinskim milicijama i plaćenicima kako bi napadali grupe za koje se vjerovalo da su pristalice Katare.

Gbago je prvi bivši predsjednik jedne države koji je izveden pred taj Međunarodni krivični sud, a suđenje bi moglo trajati tri do četiri godine.

I odbrana i tužilastvo su obećali da će pokušati da rasvetle događaje tokom petomjesečnog sukoba na Obali Slonovače

Bonus video: