Obama i Si Đinping razgovarali o klimatskim promjenama

Prema posljednjim informacijama sporazum o klimatskim promjenama na konferenciji u Parizu se očekuje u subotu poslije jednaestodnevnih pregovora, koj će trajati dan duže nego što se predviđalo, prenosi AFP
0 komentar(a)
Barak Obama, Si Đinping, Foto: Reuters
Barak Obama, Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2015. 08:02h

Kineski predsjednik Si Đinping i američki predsjednik Barak Obama razgovarali su telefonom i dogovorili se da će njihove zemlje nastaviti da sarađuju u rješavanju problema klimatskih promjena, javlja Rojters, pozivajući se na kinesku državnu televiziju.

Predsednici SAD i Kine su se složili da će blisko sarađivati kako bi omogućili uspjeh konferencije o klimatskim promjenama u Parizu.

Pregovarači iz 195 zemalja pokušavaju da postignu sporazum na konferenciji kako bi se usporile klimatske promjene i globalna ekonomija preusmjerila da se manje oslanja na fosilna goriva.

Prema posljednjim informacijama sporazum o klimatskim promjenama na konferenciji u Parizu se očekuje u subotu poslije jednaestodnevnih pregovora, koj će trajati dan duže nego što se predviđalo, prenosi AFP.

Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus je izjavio da su "vrlo blizu" sporazuma o smanjenju emisije štetnih gasova, za koji se nadao da će biti postignut još danas.

Cilj je da se globalno zagrijavanje zadrži "znatno ispod" dva stepena Celzijusa.

Fabijus je predstavio nacrt sporazuma na 27 stranica, nešto kraći od posljednje verzije.

Bonus video: