Putin i Cipras razgovarali telefonom o izbjegličkoj krizi

Od početka godine je na grčke obale stiglo oko 330.000 ljudi, uglavnom Sirijaca koji bježe pred građanskim ratom u svojoj zemlji, a i danas ih svakodnevno stiže oko 3.000, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2015. 07:59h

Grčki premijer Aleksis Cipras i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o jačanju bilateralnih odnosa i sve težoj izbjegličkoj krizi, saopštila je kancelarija premijera Grčke.

Putin je nazvao Ciprasa da bi mu čestitao na pobjedi na vanrednim parlamentarnim izborima u nedjelju, na kojima je dobio novi mandat za primjenu kontroverznog paketa pomoći dogovorenog sa međunarodnim kreditorima, koji predviđa da Grčka primijeni oštre reforme u zamjenu za novčanu pomoć, prenijela je agencija Frans pres.

Tokom telefonskog razgovora dvojica državnika su razgovarali o "jačanju bilateralnih odnosa", kao i regionalnom razvoju situacije, a "posebno o problemu velikog priliva izbjeglica", saopštio je Ciprasov kabinet.

Od početka godine je na grčke obale stiglo oko 330.000 ljudi, uglavnom Sirijaca koji bježe pred građanskim ratom u svojoj zemlji, a i danas ih svakodnevno stiže oko 3.000, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Tokom svog prvog premijerskog mandata, Cipras je dva puta posetio Rusiju u razmaku od samo nekoliko mjeseci, a sve vrijeme je radio na održavanju tradicionalnih odnosa zvanične Atine i Moskve, uprkos konfliktu u Ukrajini, što je u Evropi izazvalo zabrinutost, podsjeća AFP.

Tokom posjete Moskvi u junu, Cipras je potpisao preliminarni sporazum sa Rusijom o izgradnji dva miliona eura vrijednog gasovoda koji bi prolazio kroz Grčku, a namjena mu je da ruskim gasom snabdijeva Tursku.

Ciprasu je u četvrtak pobjedu na izborima čestitao i američki predsjednik Barak Obama, a tom prilikom je bilo riječi o izbjegličkoj krizi u Evropi i lošem stanju grčke privrede.

Bonus video: