Bijela kuća zabrinuta zbog retorike Netanjahua

Netanjahu je juče u toku izbora na Fejsbuk stranici naveo da velika izlaznost Arapa ugrožava šanse Likuda i da ljevičarske organizacije dovoze Arape koji, kako je naveo, "u čoporima" izlaze na birališta
2 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Reuters
Bijela kuća, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2015. 20:37h

Bijela kuća "duboko je zabrinuta" zbog predizborne retorike stranke Likud izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izjavio je danas portparol Bijele kuće Džoš Irnest.

U prvoj zvaničnoj reakciji Vašingtona na pobjedu Likuda na jučerašnjim izborima, Irnest je rekao da će SAD morati da preispitaju kako doći do rješenja dvije države, pošto je Netanjahu uoči izbora rekao da se protivi stvaranju palestinske države.

Navodeći da je Bijela kuća zabrinuta zbog "razdorne retorike" Likuda, Irnest je rekao da je ta stranka nastojala da marginalizuje arapsku manjinu. Netanjahu je juče u toku izbora na Fejsbuk stranici naveo da velika izlaznost Arapa ugrožava šanse Likuda i da ljevičarske organizacije dovoze Arape koji, kako je naveo, "u čoporima" izlaze na birališta.

Irnest je rekao da će administracija predsjednika Barka Obame svoju zabrinutost "prenijeti direktno Izraelcima".

On je naveo da će Obama pozvati Netanjahua da mu čestita na pobjedi, ali i dodao da će SAD morati da preispitaju kako na najbolji način izvesti rješenje o dvije drzave za izraelsko-palestinski sukob, za šta se već godinama Vašington zalaže.

Uoči izbora u nastojanju da privuče desničarske birače, Netanjahu je promijenio stav koji je ranije zastupao i rekao da se protivi osnivanju zasebne palestinske države.

Portparol Bijele kuće je rekao da je državni sekretar Džon Keri ubrzo poslije izbora čestitao Netanjahuu u telefonskom razgovoru. Odbacujući navode da Obama odlaže poziv, Irnest je rekao da je i poslije prethodnih izbora Obama čekao dok izraelski predsjednik nije formalno odredio mandatara.

Netanjahuov Likud osvojio je oko 24 odsto glasova i ostaće najjači u parlamentu sa 30 od 120 poslanika. Koalicija lijevog centra, Cionistička unija Isaka Hercoga, kojoj su predizborna istraživanja javnog mnjenja davala malu prednost, dobila je 19 odsto glasova i imaće 24 poslanika.

Bonus video: