Konašenkov: U Habit stigli strani eksperti da bi inscenirali hemijski napad uz upotrebu granata s hlorom

Rusko ministarstvo je navelo da se napad municijom s otrovnim supstancama planira u naredna dva dana iz mjesta Kafer-Zajta, na oko šest kilometara od Habite
137 pregleda 0 komentar(a)
Igor Konašenkov, Foto: Reuters
Igor Konašenkov, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2018. 12:13h

Na teritoriji Sirije se planiraju krupne provokacije s navodnom upotrebom hemijskog oružja uz učešće stranih eksperata, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Prema informacijama koje su žitelji provincije Idlib dali ruskom Centru za pomirenje zaraćenih strana, u mjesto Habit su stigli strani eksperti da bi inscenirali 'hemijski napad' uz upotrebu granata s hlorom", rekao je on. Izjavu je prenijela agencija TASS.

Rusko ministarstvo je navelo da se napad municijom s otrovnim supstancama planira u naredna dva dana iz mjesta Kafer-Zajta, na oko šest kilometara od Habite.

"U samoj Kafer-Zajti priprema se grupa ljudi dovezena sa severa provincije za učešće u insceniranju posledica hemijskog napada i bombi sirijske vlade", rekao je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, priprema se "namješteno ukazivanje pomoći spasilaca iz 'Bijelih šljemova' i pravljenje snimaka za distribuciju na bliskoistočnim i medijima na engleskom jeziku.

"Zainteresovane vanregionalne sile ponovo pripremaju krupne provokacije na teritoriji Sirije s korišćenjem otrovnih supstanci da bi ozbiljno destabilizovali situaciju i podrili dinamiku mirovnog procesa", naveo je Konašenkov.

Bonus video: