Novinarka RT dala otkaz zbog ruske akcije u Ukrajini

Ona je tu odluku objavila nakon što je još jedna voditeljka RT sa sedištem u SAD, Ebi Martin, kritikovala akcije proruskih vojnih jedinica u svom šou programu
84 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2014. 10:19h

Američka voditeljka ruske televizijske Russia Today Liz Val dala je otkaz u programu koji je uživo emitovan, u znak protetesta zbog raspoređivanja ruskih snaga u Ukrajini.

Govoreći juče u vijestima uživo na ruskoj televiziji, ona je rekla da više ne može da radi za tu mrežu, koju je optužila za "kamufliranje" poteza ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenio je AFP.

"Moji baba i djed su došli ovdje (u SAD) kao izbjeglice za vrijeme mađarske revolucije, a ironično je to što su bježali od sovjetskih snaga", navela je Val, dodavši da se ponosi time što je Amerikanka i da vjeruje u širenje istine.

"Upravo zbog toga, poslije ove emisije, dajem otkaz", kazala je američka novinarka.

Ona je tu odluku objavila nakon što je još jedna voditeljka RT sa sjedištem u SAD, Ebi Martin, kritikovala akcije proruskih vojnih jedinica u svom šou programu.

RT je optužila Liz Val za "egzibiciju u samopromotivne svrhe" i osporila njen profesionalizam.

"Kada se jedan novinar ne slaže sa uređivačkom politikom svoje kuće, obično svoje pritužbe najprij uputi uredniku, pa tek potom, ukoliko se na pritužbe ne može odgovoriti, daje otkaz kao profesionalac", navodi ruska medijska mreža.

Val je rekla za CNN da je oklijevala prije nego što je odlučila da svoje stavove iznese u javnost.

"Strepjela sam od mjera koje bi mogle biti primijenjene protiv mene, od odmazde", objasnila je, dodavši da je prilično dugo razmišljala.

"Ono što je postalo jasno... pogotovo pred ovom krizom na Krimu, jeste da je cilj RT da promoviše putinističku propagandu, da promoviše sukob onako kako Putin želi da mi to vidimo i da kritikuje SAD", istakla je američka novinarka.

Govoreći za američki novinski sajt "The Daily Beast", Val je rekla da joj se zapravo smučilo da radi za rusku televizijsku mrežu.

Galerija

Bonus video: