Jingluk Šinavatra pobjegla iz Bangkoka

Protesti, koji traju već četiri mjeseca, u posljednje vrijeme obilježeni su sve češćim pucnjavama i eksplozijama
220 pregleda 16 komentar(a)
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2014. 09:27h

Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra otišla je iz Bangkoka u kojem traju višemjesečni antivladini protesti i nalazi se na udaljenoj lokaciji.

To je potvrđeno iz njenog kabineta, ali nije navedeno na kojoj se lokaciji ona nalazi.

Nije poznato ni koliko dana Jingluk obavlja svoje dužnosti van prijestonice, prenijela je agencija Rojters, koja je navela da je posljednji put ona viđena u javnosti u Bangkoku prije skoro nedjelju dana, a trebalo bi da prisustvuje saslušanju u vezi optužbi za korupciju u četvrtak u Bangkoku.

Ministar spoljnih poslova Surapong Tovičakčajkul rekao je da će Jingluk sjutra održati sastanak kabineta, najverovatnije van prijestonice.

Protesti, koji traju već četiri mjeseca, u posljednje vrijeme obilježeni su sve češćim pucnjavama i eksplozijama, a demonstranti su uporni u zahtjevu da premijerka Jingluk podnese ostavku.

Time bi se smanjio uticaj njenog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji po mišljenju mnogih građana ima stvarnu moć u zemlji, prenijela je agencija Rojters.

Srednja klasa i monarhistički establišment u Bangkoku već osam godina su u sukobu sa, uglavnom, siromašnijim stanovnicima ruralnih oblasti koji su pristalice premijerke Jingluk i njenog brata, bivšeg premijera i crnogorskog državljanina Taksina Šinavatre koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine.

Demonstranti optužuju Šinavatrinu porodicu za korupciju i nepotizam.

Stradaju i djeca

Šestogodišnja djevojčica koja je juče povrijeđena u eksploziji granate tokom demonstracija u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku podlegla je danas povredama, saopštila je bolnica u koju je primljena.

Ovim se na tri podigao broj djece koja su poginula tokom protesta u zemlji prošlog vikenda.

Prethodno veče je život izbugio njen brat u istom napadu koji se dogodio blizu skupa aktivista koji već četiri mjeseca traže smjenu vlade. Dječak je imao četiri godine, a ne 12 kako je prvobitno bilo javljeno, objavio je jutros centar za pomoć.

U subotu je tokom antivladinih demonstracija u provinciji Trat na istoku zemlje jedna petogodišnja djevojčica izgubila život kada je neko otvorio vatru.

Ovo je prvi put od početka političke krize u Tajlandu da u protestima ginu djeca.

Uznemirenost je izrazio i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, a danas je organizacija UN za decu (Unicef) reagovala i pozvala rodtielje da ne idu na demonstracije s djecom.

Današnjom smrću šestogodišnje djevojčice na 20 se popeo ukupan broj mrtvih od početka krize u Tajlandu u sukobima policije i demonstranata.

Bonus video: