Kina za angažovaniju trgovinsku razmjenu sa EU

"Ovo nije voće koje je na niskim granama i moramo dobro da skočimo da bismo ga dohvatili, ali sam uvjeren da možemo da ispunimo cilj"
0 komentar(a)
Li Kekjang, Foto: Beta/AP
Li Kekjang, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.11.2013. 11:17h

Peking želi da učvrsti ekonomske veze sa EU, a plan je da trgovinska razmjena do 2020. godine iznosi milijardu dolara, saopštio je premijer Kine Li Kečiang.

On je za britanski Telegraf naveo da će Kina nastaviti da snažno podržava integracije i stabilnost u EU.

"Ovo nije voće koje je na niskim granama i moramo dobro da skočimo da bismo ga dohvatili, ali sam uvjeren da možemo da ispunimo cilj", rekao je Kečiang.

On se u autorskom tekstu osvrnuo i na stabilnost EU i skrenuo pažnju da Kina već ima nekoliko vrijednih projekata sa članicama, prenosi B92.

"Kina će, kao i uvijek, nastaviti da čvrsto podržava proces integracije u Evropi. Ujedinjena, stabilna i prosperitetna Evropa je u interesu cijelog svijeta i Kine. Naš plan predviđe više prilika za ekonomsku i trgovinsku saradnju uzmeđu Kine i zemalja članica", naveo je Kečiang.

On smatra da je oporavak svjetske ekonomije i dalje na trnovitom i krhkom putu, ali da će ekonomija Kine i ove godine zabilježiti značajan rast od 7,5 odsto uz inflaciju od 3,5 odsto.

Kekiang je odbacio tvrdnje da se urbanizacija zemlje usporava i dodao da će samo ove godine u Kini biti otvoreno ukupno 12 miliona radnih mjesta.

Bonus video: