Twitter debitovao na tržištu, vrijednost dionica vrtoglavo rasla

U najspektakularnijoj javnoj ponudi u ovoj godini u četvrtak je, prvog dana trgovanja na Vol stritu, cijena dionice Twittera skočila više od 70 odsto
0 komentar(a)
Tviter na berzi, Foto: Beta/AP
Tviter na berzi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.11.2013. 10:21h

U fokusu ulagača na Vol stritu u četvrtak je bila dionica Twittera, čija je cijena u debiju na tržištu vrtoglavo porasla, dok je S&P 500 indeks pretrpio najveći dnevni pad od avgusta, uprkos smanjenju kamata Evropske centralne banke (ECB).

Dow Jones indeks pao je 0,97 odsto, na 15.593 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,32 odsto na 1.747, a Nasdaq 1,9 odsto, na 3.857 poena, prenosi SEEbiz.

U najspektakularnijoj javnoj ponudi u ovoj godini u četvrtak je, prvog dana trgovanja na Vol stritu, cijena dionice Twittera skočila više od 70 odsto, na 44,9 USD.

U javnoj ponudi cijena je bila postavljena na 26 USD, a tokom trgovanja, u kojemu je vlasnika zamijenilo 117 miliona dionica, u jednom je trenutku bila u plusu više od 90 odsto.

„Twitter je privukao svu pažnju, ali ono što bi trebalo takođe da privuče pažnju je oštar pad Nasdaq indeksa i dionica malih kompanija, dok su defanzivni sektori ojačali. To navodi na zaključak da ispod površine ima pukotina", kaže Ryan Detrick iz Schaeffer's Investment Researcha.

A u tu je pukotinu potonuo S&P 500 indeks, pod pritiskom oštrog pada cijena dionica nekoliko kompanija, koje su objavile slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

U pozadini svega toga ostalo je neočekivano smanjenje ključne kamatne stope ECB sa 0,5 na 0,25 odsto, najniži nivo u istoriji.

Labavljenje monetarne politike obično pozitivno utiče na tržište dionica, ali u četvrtak to nije bio slučaj. Ulagači se plaše da bi američke Federalne rezerve mogle da smanje podsticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo jer ekonomija stabilno raste.

U trećem tromjesečju američki bruto domaći proizvod ojačao je 2,8 odsto na godišnje nivou, više nego u prethodnom kvartalu i znatno više od dva odsto, koliko se očekivalo.

Pokaže li izvještaj o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljen danas, da se i tržište rada oporavlja, to bi moglo navesti američku centralnu banku na smanjenje monetarnih podsticaja već u decembru, a ne u martu naredne godine, kako su se ulagači nadali.

Bonus video: