Erdogan optužio Izrael za Morsijev pad

Erdoganova islamistički nastrojena stranka okarakterisala je svrgavanje bivšeg egipatskog predsjednika kao "vojni udar"
4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.08.2013. 11:50h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je danas optužio Izrael da stoji iza svrgavanja predsjednika Egipta Mohameda Morsija.

Erdogan, otvoreni kritičar jevrejske države, rekao je danas na sastanku svoje Partije pravde i razvoja (AKP): "Za Egipat su rekli: demokratija se ne nalazi u glasačkoj kutiji. Ko stoji iza toga? Izrael."

"Imamo dokaz za to", istakao je turski premijer, citirajući izjavu izraelskog ministra pravde sa foruma održanog 2011. u Francuskoj, koji je navodno rekao da Morsijeva Muslimanska braća neće moći da ostanu na vlasti čak i da pobijede na izborima, prenijela je agencija AFP.

Morsi je u junu 2012. položio zakletvu kao prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, ali je prošlog mjeseca svrgnut u vojnom udaru, koji su podržali i demonstranti na ulicama.

Erdoganova islamistički nastrojena stranka, koja je razvila prijateljske veze sa Morsijem i Muslimanskom braćom, okarakterisala je svrgavanje bivšeg egipatskog predsjednika kao "vojni udar".

Stav Turske je naljutio privremenu vladu Egipta, koja je prošlog mjeseca izrazila "snažnu ozlojeđenost" Erdoganovim komentarima u kojima je stao na stranu Morsija. Nakon najnovijih sukoba u Egiptu između vojske i pristalica Mohameda Morsija, u kojima je krajem prošle nedjelje poginulo oko 900 ljudi, Turska je povukla svog ambasadora u Kairu, nakon čega je istom mjerom uzvratio i Egipat.

Bonus video: