Kina: Policija spriječila obilježavanje godišnjice Tjenanmena

Vlasti su, takođe, privele ili pojačale prismotru deset najistaknutijih disidenata, tvrdi organizacija "Branioci kineskih ljudskih prava"
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 09:05h

Kineska policija je danas, na 24. godišnjicu Tjenanmena, blokirala kapiju groblja na kome su sahranjene žrtve Tjenanmena, u pokušaju da, kao i svake godine, spriječi obeležavanje tog događaja.

Vlasti svakog 4. juna pokušavaju da spriječe diskusiju o nasilnom gušenju prodemokratskih protesta 1989. godine, što je najveća mrlja u oblasti ljudskih prava u Kini proteklih decenija. Na Tjenanmenu je tada poginulo najmanje nekoliko stotina ljudi.

Više od deset bezbjednosnih zvaničnika raspoređeno je ispred kamene kapije groblja Vanan u blizini brda zapadnog Pekinga, koje majke žrtava obilaze svake godine, prenose agencije.

Nikad nije sačinjen zvaničan izvještaj o broju mrtvih kojih je, prema procjenama gradskih vlasti u Pekingu, bilo 241, dok aktivisti za ljudska prava procenjuju da ih je bilo više hiljada

A u uskoj ulici blizu Zabranjenog grada, pripadnici snaga bezbjednosti patrolirali su ispred kuće u kojoj je živeo Žao Zijang, bivši sekretar Komunističke partije koji je poslije protesta na trgu Tjenanmen izbačen iz partije i stavljen u kućni pritvor.

Vlasti su, takođe, privele ili pojačale prismotru deset najistaknutijih disidenata, tvrdi organizacija "Branioci kineskih ljudskih prava" sa sedištem u Hong Kongu.

Postavka jednog od motiva sa demonstracija 1989.

Pretraga na Internetu za niz ključnih reči od "Tjenanmena" do "svijeća" na kineskom društvenog blogu "Sina Veibo" blokirana je.

U Hong Kongu će biti održano bdijenje uz svijeće povodom obilježavanja 24. godišnjice Tjenamena, a organizatori očekuju da će se okupiti 150.000 ljudi.

Hong Kong je jedini grad u Kini koji otvoreno obilježava ovaj događaj koji je u velikoj mjeri izbrisan iz zvanične kineske istorije.

Brutalno gušenje protesta

Na Trgu Tjenanmen (tj. Trgu nebeskog mira, kako glasi prevod sa kineskog jezika), 4. juna 1989. godine stradalo je stotine, možda i hiljade ljudi u brutalnom gušenju demonstracija u Pekingu, koju Kina opravdava kao neophodnu za poštovanje prava i uspostavljanje reda.

Protest u kome je učestvovalo oko milion ljudi, nasilno je ugušen posle pet nedjelja, pošto su vojnici u noći između 3. i 4. juna iz tenkova ispalili vatru na civile.

Nikad nije sačinjen zvaničan izvještaj o broju mrtvih kojih je, prema procjenama gradskih vlasti u Pekingu, bilo 241, dok aktivisti za ljudska prava procenjuju da ih je bilo više hiljada.

U izvještaju gradske uprave Pekinga je 30. juna 1989. godine saopšteno da je "više desetina vojnika poginulo, 6.000 pripadnika snaga reda ranjeno, više od 3.000 civila ranjeno, a poginulo više od 200 civila, među kojima 36 studenata".

Galerija

Bonus video: