Tokom koncerta u Argentini, meteor pretvorio noć u dan

Meteor je izazvao podrhtavanje tla, a blještavo svjetlo moglo se vidjeti stotinama kilometara daleko
5 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 10:32h

Trenutak kada je meteor, kada je ušao u Zemljinu atmosferu, eksplodirao i pretvorio se u svjetlosnu loptu zabilježen je na video snimku ljubitelja muzike koji je došao na koncert u Santijagu del Esteru (Argentina). Džinovska vatrena lopta na nebu na trenutak je pretvorila noć u dan.

Prema riječima očevidaca, meteor je izazvao podrhtavanje tla, a blještavo svjetlo moglo se vidjeti stotinama kilometara daleko. Video je snimljen oko 3.30 časova ujutro, ali je svjetlost bila toliko jaka da se čini kao da je svitala zora.

Na nekoliko sekundi zelena lopta u daljini osvetlila je nebo da bi zatim izbledjela i poprimila narandžasti odsjaj.

Bolid iznad KAP-a: Pad meteora zabilježen i u Crnoj Gori >>>

Argentinski stručnjaci kažu da je riječ o meteoru koji se kretao oko 130.000 km/h. Horhe Koglan, direktor Astonomske opservatorije Santa Fe, kaže da je njegov prečnik iznosio oko 20 centimetara.

"Ovaj objekat se dezintegrisao i bio je toliko visoko da je mogao da se vidi sa udaljenosti od više stotina kilometara. Meteori su manji fragmenti. U ovom slučaju, imali smo veći objekat. Prema našim proračunima, imao prečnik oko 20 centimetara rekao je on za australijski “9 Njuz”.

Pretpostavlja se da se objekat potpuno dezintegrisao kada je stigao do visine od 65 km iznad zemlje.

Hiljade ljudi iz osam argentinskih provincija vidjelo je svetlost i iznijelo svoje utiske na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter. Neki su postavili video-snimke meteora i svjetlosne lopte koja je mogla da se vidi sa udaljenosti od više stotina kilometara, piše Blic.

Bonus video: