Maduro bacio kletvu: Ko ne bude glasao za mene, dabogda...

Maduro je uporedio svog glavnog rivala Enrikea Kaprilesa sa španskim osvajačima koji su se borili protiv urođenika u XVI vijeku
3 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2013. 07:46h

Vršilac dužnosti predsjednika Venecuele Nikolas Maduro bacio je juče kletvu na sunarodnike koji ne budu glasali za njega na izborima 14. aprila.

Maduro je uporedio svog glavnog rivala Enrikea Kaprilesa sa španskim osvajačima koji su se borili protiv urođenika u XVI vijeku.

Kletva, stara više stotina godina, pašće na one koji ne budu glasali za njega, piše BBC.

Kapriles je odgovorio poručivši da Venecuelancima ne bi bilo veće kletve od pobjede Madura na izborima.

Venecuelanci u nedjelju biraju nasljednika Uga Čavesa, dugogodišnjeg ljevičarskog lidera koji je prošlog mjeseca preminuo od raka.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da Maduro, koji je bio Čavesov zamjenik, ima prednost od najmanje 10 procenata ispred Kaprilesa.

„Ako neko među vama bude glasao protiv Nikolasa Madura, on glasa protiv sebe, neka ga zadesi kletva Marakapana“, kazao je Maduro sa urođeničkom kapom na glavi na skupu u državi Amazonas, teritoriji uglavnom prekrivenoj džunglama na granici sa Brazilom i Kolumbijom.

Maduro je aludirao na borbu iz XVI vijeka kada su španske kolonijalne snage porazile urođeničke borce.

„Ako buržuji pobijede, oni će privatizovati zdravstvo i obrazovanje, uzeće zemljište od Indijanaca“, nastavio je predsjednički kandidat.

Analitičari ističu da mješavina katoličkih i animističkih uvjerenja, naročito u južnim i centralnim djelovima zemlje, predstavlja plodno tlo za priče o duhovima i kletvama koje bi se nekako činile neadekvatnim u izbornoj kampanji.

Kapriles je odbacio izbornu retoriku svog suparnika.

„Svako ko prijeti narodu, koji poručuje narodu da kletva može pasti na njih, nema pravo da vodi ovu državu“, kazao je Kapriles na skupu u zapadnoj državi Tačira.

Na izborima 14. aprila učestvuje još pet drugih kandidata, ali oni znatno zaostaju za Madurom i Kaprilesom.

Bonus video: