Pirova pobjeda Netanjahua na izborima u Izraelu

Netanjahuov blok desnog centra ostao bez ubjedljive većine na izborima u Izraelu. Izbore je obilježila najveća izlaznost od 1999, što je najviše odgovaralo partijama lijevog centra
52 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 09:47h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odnio je Pirovu pobjedu na jučerašnjim izborima sa svojim taborom "jastrebova" koji će izgubiti poslanička mjesta u korist protivnika iz lijevog centra, pokazale su izlazne ankete.

„Netanjahuova koalicija Likud-Bejtenu je pobijedila na izborima i Benjamin Netanjahu će biti premijer“, kazao je šef kabineta Gideon Sar nakon objave izlaznih anketa.

Prema tim projekcijama, vladajuća izraelska koalicija Likud-Bejtenu i dalje će biti najveći parlamentarni blok sa 31 od ukupno 120 mjesta, što je 11 manje u odnosu na 42 koliko su imali u prethodnom sastavu.

Centristička partija Ješ atid („Ima budućnosti“), na čelu sa bivšim novinarom Jairom Lapidom zauzela je drugo mjesto sa 18-19 mjesta u parlamentu, što je izvanredan rezultat za jednog novajliju u izraelskoj politici koji je osvojio podršku sekularnih birača srednje klase. Nekad vodeća Laburistička partija na čelu sa Šeli Jačimovič bi trebalo da osvoji 17 poslaničkih mjesta.

Ultradesničarska partija "Jevrejski dom", na čelu sa neočekivanom zvijezdom kampanje, milionerom Naftalijem Benetom, bi trebalo da ima 12 predstavnika u parlamentu. Nekadašnji Netanjahuov politički saveznik i bivši lider doseljenika, Benet je svojom mladalačkom dinamičnošću ostavio utisak na Izraelce, razočarane nakon godina neuspješnih mirovnih inicijativa.

Ukoliko rezultati ostanu ovakvi, stranke desnog centra će osvojiti 61-62 poslanička mjesta u odnosu na 58-59 mjesta koliko će pripasti bloku lijevog centra. Međutim, novi-stari premijer je odmah najavio da će pokušati da formira što širu koaliciju.

„Jasno je da su Izraelsci odlučili da žele da ostanem na mjestu premijera i da formiram što je moguće širu vladu“, napisao je na svojoj Fejsbuk stranici.

Izbore je obilježila najveća izlaznost od 1999, što je odgovaralo partijama lijevog centra koje su svoje nade polagale u animiranje velikog broja neopredijeljenih birača.

„Uspjeli smo da probudimo Izrael. Svaki novi procenat izlaznosti predstavlja novu nadu u prevrat“, prokomentarisala je na Tviteru Cipi Livni, bivša ministarka inostranih poslova i lider male centrističke grupe.

Šeli Jačimovič je napisala: „Nevjerovatan odziv. Vlada se može promijeniti.“

Velika izlaznost birača uznemirila je i samog Netanjahua.

„Vlast Likuda je u opasnosti. Tražim od vas da sve ostavite i izađete da glasate. Ovo je veoma bitno za očuvanje budućnosti Izraela“, napisao je Netanjahu na Fejsbuku dok je trajalo glasanje.

Politički izvori su ranije navodili da bi se nakon izbora Netanjahu mogao okrenuti partijama lijevog centra kako bi eventualno proširio koaliciju i zabrinutim saveznicima se predstavio u umjerenijem svjetlu.

Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg upozorio je juče Izrael da gubi međunarodnu podršku, ističući da su izgledi za rješenje izraelsko-palestinskog konflikta u vidu dvije države gotovo uništeni zbog širenja izraelskih naselja.

Galerija

Bonus video: