Prvi gej brakovi u Vašingtonu: 133 para rekla "da"

U SAD je 31 savezna država usvojila ustavne amandmane kojima se zabranjuju gej brakovi
4 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 13:02h

U gradu Sijetlu, u američkoj državi Vašington, 9. decembra sklopljeno je prvih 133 istopolnih brakova, samo nekoliko dana pošto je ta država dozvolila legalizaciju brakova među parovima istog pola.

Ceremonija vjenčanja obavljena je u nedjelju u gradskoj skupštini, uz prisustvo velikog broja okupljenih građana koji su došli da daju podršku tek vjenčanim parovima.

Država Vašington je zakon o legalizaciji gej brakova usvojila prošlog četvrtka, a prva venčanja su počela da se obavljaju u nedjelju, po isteku obaveznog roka od tri dana po stupanju zakona na snagu.Podršku istopolnim parovima dao je i gradonačelnik Sijetla, Majk Mekgin, koji godinama unazad podržava pripadnike gej populacije u tom gradu.

"Divno je što možemo da podržimo ove parove i budemo začetnici poštovanja novog građanskog prava", rekao je Mekgin u izjavi agenciji Rojters.Vlasti okruga King, kome pripada i Sijetl, primile su za tri dana od stupanja zakona na snagu 623 zahtjeva za sklapanje istopolnih brakova.

U SAD je 31 savezna država usvojila ustavne amandmane kojima se zabranjuju gej brakovi, dok su prijestonica Vašington, istoimena država i još devet američkih država usvojile zakon o legalizaciji tih brakova.

Ono što bi moglo da donese ogromnu korist gej populaciji je predstojeća odluka američkog Vrhovnog suda koji je u petak saopštio da će razmotriti dva prigovora na zakonsku definiciju braka kao zajednice između muškarca i žene.

Svi koji podržavaju istopolne brakove nadaju se da bi u krajnjoj liniji Vrhovni sud mogao da poništi takvu definiciju, predviđenu Zakonom o odbrani braka iz 1996. godine.

Galerija

Bonus video: