Komi prekršio protokol u istrazi o mejlovima Hilari Klinton, ali nije bio politički pristrasan

53 pregleda 0 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Reuters
Džejms Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2018. 18:29h

Interni izvještaj američkog ministarstva pravde okrivio je bivšeg šefa Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija da je prekršio protokol u vođenju istrage o spornim mejlovima predsjedničke kandidatkinje Hilari Klinton, ali i naveo da njegove odluke nisu navođene političkom pristrasnošću.

Izvor upoznat s izvještajem, koji još nije objavljen, rekao je za Asošijeted pres je da se u dokumentu Komi i kritikuje što nije kako treba obavještavao ministartku pravde Loretu Linč i druge nadređene u ministarstvu o tome kako je vodio istragu.

Nalazi izvještaja trebalo bi da budu objavljeni kasnije danas. Izvještaj je kruna 18-mjesečnog ispitivanja o jednoj od najvažnijih istraga FBI u skorašnjoj istoriji.

Dok specijalni savjetnik Robert Miler vodi istragu o ruskom miješanju u američke izbore 2016, pobjednik tih izbora predsjednik Donald Tramp oštro kritikuje FBI i ministarstvo pravde zbog istrage o spornim mejlovima njegove rivalke Hilari Klinton dok je bila državna sekretarka tokom admijnsitracije Baraka Obame.

Komi, kojeg je Tramp smijenio prošle godine, ranije se izjašnjavao kao republikanac.

On je tokom ljeta pred izbore zaključio istragu navodeći da nema dokaza da je Klinton korišćenjem privatnog imejl servera prekršila zakon, ali je zaključio da je bila "krajnje nepažljiva".

Desetak dana pred izbore ponovo je otvorio istragu i zaključio je par dana pred izbore navodeći da nije bilo kršenja zakona. Klinton i njeni saradnici tvrde da je izgubila izbore zbog tog ponovnog otvaranja istrage.

Bonus video: