Američki istok u strahu: Čeka se uragan Sendi

Guverneri država na istočnoj obali proglasili su vanredno stanje i pozvali stanovnike da pripreme zalihe hrane, vode i baterija. Na nekim mjestima već se sprovodi evakuacija
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2012. 11:13h

Uragan Sendi nastavio se danas približavati američkoj istočnoj obali, a tamošnji prognostičari se trude da precizno predvide mjesto na kojem će ta monstruozna oluja, potencijalno najveća koja je ikad pogodila američko kopno, prvo udariti.

Po postojećim projekcijama, Sendi će najvjerovatnije stići do kopna u noći između ponedjeljka i utorka po lokalnom vremenu između Delavera i područja Njujorka i Nju Džersija.

Ono što Sendi čini opasnom nije brzina njenih vjetrova, koja trenutno iznosi 165 km/h u središtu oluje, nego njena nevjerovatna širina.

Vjetrovi se, naime, šire čak 1.125 kilometara od središta oluje.

U Njujorku će gradski zvaničnici danas razgovarati o zatvaranju sistema podzemne željeznice uoči dolaska oluje, što bi moglo paralizovati grad

Sendi, koja je u subotu nakratko preklasifikovana u tropsku oluju, ali je za kratko vrijeme ponovo dosegla snagu uragana, mogla bi imati brutalan uticaj na gradove koji joj se nađu na putu.

U Njujorku će gradski zvaničnici danas razgovarati o zatvaranju sistema podzemne željeznice uoči dolaska oluje, što bi moglo paralizovati grad.

Guverneri saveznih država duž istočne obale proglasili su vanredno stanje i pozvali stanovnike da pripreme zalihe hrane, vode i baterija.

Na nekim mjestima već se sprovodi obavezna evakuacija.

Guverner Konektikata Denijel Meloj izjavio je da bi Sendi toj državi mogla da donijese najgoru poplavu u 70 godina.

Galerija

Bonus video: