Bejrut: Protesti protiv Asada, vojska puca u demonstrante

Političari su optužili sirijskog diktatora da stoji iza atentata koji je pojačao strahovanja da bi se građanski rat u Siriji mogao preliti na susjedni Liban
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2012. 16:38h

Demonstranti i naoružane osobe blokirali su danas zapaljenim automobilskim gumama saobraćajnice u Bejrutu i drugim libanskim gradovima, u izlivu bijesa nakon atentata na šefa tajnih službi koji se protivio sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Libanski vojnici otvorili su vatru na grupu demonstranata u dolini Beka, ranivši dvije osobe, prenose očevici.

Vojska je pojačala mjere bezbjednosti na važnim saobraćajnicama i oko vladinih zgrada u glavnom gradu, ali su brojni putevi, uključujući autoput prema aerodromu, blokirali demonstranti.

Nemiri su izbili kao reakcija na ubistvo brigadnog generala Visama al-Hasana u eksploziji autobombe u centru Bejruta u petak popodne.

Nemiri su izbili kao reakcija na ubistvo brigadnog generala Visama al-Hasana u eksploziji autobombe u centru Bejruta u petak popodne

Političari su optužili sirijskog predsjednika Asada da stoji iza atentata koji je pojačao strahovanja da bi se građanski rat u Siriji mogao preliti na susjedni Liban.

Libanski premijer Nadžib Mikati danas je objavio da je ponudio ostavku, ali je predsjednik Mišel Sulejman zatražio od njega da "ostane još neko vrijeme".

Ostavku vlade, u kojoj je nekoliko ministara iz šiitske militantne grupe Hezbolah (koja podržava Asada), zatražio je nakon atentata na al-Hasana opozicioni blok "14. mart".

Vjerske zajednice u Libanu podijeljene su između onih koje u sirijskom građanskom ratu podržavaju Asada i one koje su na strani sunitskih pobunjenika.

Galerija

Bonus video: