Seul pozdravio sporazum Trampa i Kima: Istorijski događaj koji okončava Hladni rat

Mun je odao priznanje Kim Džong Unu i Donaldu Trampu zbog "hrabrosti i odlučnosti", navodeći da će tim sporazumom dvije Koreje okrenuti stranicu "teške prošlosti sazdane od rata i konfrontacija"
0 komentar(a)
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Mun Džae-in, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2018. 11:52h

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-In je danas pozdravio sporazum SAD i Sjeverne Koreje iz Singapura kao "istorijski događaj koji je okončao Hladni rat".

"Sporazum iz Santose od 12. juna ostaće u istoriji svijeta kao događaj koji je okončao Hladni rat", izjavio je Mun poslije istorijskog susreta američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una. Mun je odao priznanje Kim Džong Unu i Donaldu Trampu zbog "hrabrosti i odlučnosti", navodeći da će tim sporazumom dvije Koreje okrenuti stranicu "teške prošlosti sazdane od rata i konfrontacija". Samit Trampa i Kima podstiče nade da će biti zvanično proglašen kraj Korejskog rata, koji se 1953. godine završio primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom, navodi agencija Frans pres. Dvojica vođa su na kraju sastanka u Singapuru potpisala zajednički dokument u kojem se navodi da se otvara nova era mira i saradnje, obavezala su se da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, a Vašington je obećao garancije bezbjednosti Sjeverne Koreje. U dokumentu je malo detalja o tome kako će ti ciljevi biti ostvareni, mada je Tramp neke iznio na konferenciji za novinare. Tramp je rekao da će prekinuti godišnje američko-južnokorejske vojne vježbe, ocijenivši da one predstavljaju provokaciju. Rekao je i da su vojne vežbe "užasno skupe", nagovijestio da Južna Koreja tome nije dovoljno finansijski doprinijela, i rekao da bi bilo "neprikladno" da se vježbe priređuju dok SAD i Sjeverna Koreja pregovaraju o novom odnosu.

Bonus video: