Hezbolah poslao bespilotnu letjelicu na teritoriju Izraela

Razmatra se mogućnost da je cilj bio da se letjelica, navodno iranske proizvodnje, ubaci u izraelski nuklearni reaktor u Dimoni
5 komentar(a)
Izrael, Foto: Screenshot
Izrael, Foto: Screenshot
Ažurirano: 07.10.2012. 10:40h

Bespilotna letjelica, koju su iznad pustinje Negev na jugu Izraela oborili izraelski borbeni avioni, pripadala je libanskom Hezbolahu, javio je televizijski kanal "Majahedin", povezan s tom radikalnom islamističkom organizacijom.

"Letjelica (UAV) je oborena juče, a putovala je sto kilometara unutar Izraela i izazvala napetost", navedeno je u kratkom saopštenju koje su prenijeli izraelski mediji.

Izraelska armija u pokušava da utvrdi šta je bilo njeno odredište. Razmatra se mogućnost da je cilj bio da se letjelica, navodno iranske proizvodnje, ubaci u izraelski nuklearni reaktor u Dimoni i ispita kako da se to postrojenje napadne u budućem sukobu.

Ušla je u izraelski vazdušni prostor sa Sredozemnog mora i nije mogla da prouzrokuje štetu na reaktoru, jer u njoj nije bilo oružja, ni eksploziva.

Izrael razmišlja o odgovoru

Ovaj incident može se shvatiti i kao psihološka pobjeda za Hezbolah, čiji je lider Hasan Nasralah nedavno prijetio napadima na strateške ciljeve u Izraelu, uključujući i električne centralne, komentarišu izraelski mediji.

"Trenutno se u Izraelu vodi diskusija kako da se odgovori na takvo ubacivanje bespilotne letjelice"

Takođe navode da upravljanje bespilotnom letjelicom na tako velikoj udaljenosti zahtjeva unaprijeđene sposobnosti, a Izrael nije znao da ih Hezbolah ima.

Ispitujući djelove letjelice armija se navodno nada da će utvrditi da li je njome upravljeno iz komandnog centra u Libanu ili je usmjeravana satelitskim navigaocnom sistemom (GPS) prema unaprijed utvrdnjenim koordinatama.

Ako je to bio slučaj, onda je UAV upravljao sobom automatski i trebalo je da se vrati u svoju bazu ili se samouništi iznad mora. Ostaje, neizvjesno kako će Izrael odgovoriti nakon incidenta.

Izraelski mediji navode da se ne očekuju "odgovor koji će zapaliti cio region".

U subotu je većina arapskih medija objavila da je letjelicu poslao palestinski Islamski džihad

"Trenutno se u Izraelu vodi diskusija kako da se odgovori na takvo ubacivanje bespilotne letjelice i da li ga treba upoređivati sa lansiranjem rakete iz Libana koje je uvijek izazivalo momentalan odgovor artiljerijskom vatrom ili vazdušnim napadima na jug Libana", rekao je neimenovani izraelski buzbjednosni zvaničnik.

Zvničnik Islamskog džihada negirao

U subotu je većina arapskih medija objavila da je letjelicu poslao palestinski Islamski džihad.

Ona je preletjela pojas Gaze, ali je visoki zvaničnik Islamskog džihada porekao vezu sa incidentom.

Drugi izvori bliski organizaciji nisu isključili mogućnost da ona posjeduje letjelicu sličnu onoj koju je Izrael oborio i da imaju neophodno iskustvo da je upotrijebe "za samoodbranu u sukobu s Izraelom".

Bonus video: