Ambasador SAD u Izraelu: Spremni smo za rat s Iranom, ali bi ga radije izbjegli

Den Šapiro je rekao da se SAD nadaju da će diplomatija i sankcije izvršiti dovoljan pritisak na Iran da obustavi svoj sporni nuklearni program
71 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 15:26h

Američki ambasador u Izraelu Den Šapiro izjavio je da su SAD spremne da napadnu Iran ako to bude neophodno, da bi spriječile Teheran da postane nuklearna vojna sila.

Šapiro je u utorak u obraćanju članovima Izraelske advokatske komore, do čijeg snimka je došla agencija AP, rekao da se SAD nadaju da će diplomatija i ekonomske sankcije izvršiti dovoljan pritisak na Iran da obustavi svoj sporni nuklearni program.

On je dodao da bi SAD više voljele da zaobiđu vojnu silu, ali je dodao da "to ne znači da ta opcija nije u potpunosti raspoloživa".

"I to ne samo raspoloživa, već i spremna.

Neophodno planiranje je obavljeno da bi se osiguralo da budemo spremni", rekao je Šapiro.

"Neophodno planiranje je obavljeno da bi se osiguralo da budemo spremni", rekao je Šapiro

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (SAD, Britanija, Kina, Rusija i Francuska) i Njemačka sastaće se sljedeće nedjelje u Bagdadu sa iranskim zvaničnicima, u novoj rundi nuklearnih razgovora.

Međunarodna zajednica tvrdi da je nuklearni program Irana u oružane svrhe, dok Teheran to poriče, navodeći da je njegov cilj proizvodnja struje i medicinskih izotopa.

Galerija

Bonus video: