Najbogatije porodice na svijetu: Rotšildovi, Rokfelerovi...

Bilo o kom porodičnom bogatstvu na svijetu da je riječ, konstanta je da se ono neprekidno uvećava i prateći određene principe
408 pregleda 0 komentar(a)
net rotsild, Foto: Zoran Đurić
net rotsild, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.03.2012. 08:07h

Bogatstvo pojedinih familija, utkano u potrebe ostatka svijeta putem lanaca prodavnica, banke, telekomunikacije, prevazilazi bruto društveni proizvod manjih država.

Rotšild - ime sinonim za bogatstvo

Debata o tome koja je familija, zapravo, najbogatija na svijetu nije završena, ali ta titula, nezvanično, pripada Rotšildovima.

Porodica jevrejsko-njemačkog porijekla počela je da se bogati u 18. vijeku, kada je Amšel Nizes Rotšild "lansirao" sinove u međunarodne finansije.

Rotšildovi su se plasirali u visokom društvu Italije, Britanije, Austrije, Francuske, Švajcarske. Udio su imali i u stvaranju američkih federalnih rezervi. Njihove investicije uključuju kompaniju Rio Tinto, nedjeljnik Ekonomist, vinarije...

Bogatstvo im se procenjuje se na 100 milijardi dolara, a ime im je sinonim za bogatstvo, prenose Novosti.

Rokfeleri sa 110 milijardi dolara

Sin Big Bila, Džon Dejvidson Rokfeler, daleko je prevazišao ambicije da napravi 100.000 dolara i doživi 100.

Istina, preminuo je dva mjeseca pred 98. rođendan, ali njegovo početno ulaganje od četiri hiljade dolara u rafineriju nafte 1863. godine pretvorilo se u unosnu kompaniju "Standard oil" ("Ekson mobajl"), i seriju investicija, uključujući nekretnine ("Rokfeler centar") i finansije (Čejs Menhetn banka).

Ova američka dinastija gradila je američku ekonomiju, politiku, što uključuje i potpredsjednika SAD Nelsona Rokfelera, obrazovanje, ulaganjima u univerzitet Harvard i kulturu, pomažući Muzej moderne umetnosti. Bogatstvo im se procjenjuje na 110 milijardi dolara.

Krunu nosi Meksikanac

Krunu najbogatijeg čovjeka planete ipak ne nosi Amerikanac, već Meksikanac Karlos Slim Helu. Telekominikacioni magnat, utabao je put imperije sa stricem Hezeom Slimom zahvaljujući profitabilnoj prodavnici u Meksiku. Uspjeh je pretočio u niz drugih biznisa, od kojih je najveći mobilna telefonija.

Al Njahjani vladaju UAE

Na Bliskom istoku, Al Nahjani, jedna od šest vladajućih porodica Ujedinjenih Arapskih Emirata, "teška" je oko 650 milijardi dolara i rukovodi političkim i poslovnim životom Abu Dabija, prijestonice Emirata.

Iako je pronalazak nafte u njihovoj zemlji 1958. godine od ovog regiona načinio ono što je danas ipak se smatra da je uspješni menadžment ovu porodicu, koja investira u međunarodne finansije, izgradnju, čistu energiju i film, svrstao u red najbogatijih u svijetu.

Bilo o kom porodičnom bogatstvu na svijetu da je riječ, konstanta je da se ono neprekidno uvećava i prateći određene principe. Prvi je, navodi američki poslovni dnevnik "Volstrit džornal", da - bogati imaju plan

Bonus video: