Međunarodna federacija novinara kritikuje slobodu štampe u Kini

Novinarima je nalagano da ne izvještavaju o sedmičnim prodemokratskim protestima u nekoliko gradova u februaru
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2012. 11:44h

Međunarodna federacija novinara (IFJ) kritikovala je u najnovijem izvještaju slobodu štampe u Kini, ističući da su nju tokom prošle godine karakterisale "znatne prepreke", prenio je Frans pres.

"Sloboda štampe u Kini je trpjela znatne prepreke 2011", navedeno je u izvještaju, u kom se za kineske centralne vlasti navodi da su "pojačale ograničenja medijima i preduzimale zastrašivanje novinara".

AFP piše da su, po izvještaju, novinari i "blogeri" ubijani, napadani, zatvarani i primoravani na odlazak zbog obavljanja svog posla, posebno poslije pisanja o navodnoj korupciji.

Takođe, kako se navodi, nekoliko časopisa istraživačkog novinarstva bilo je prinuđeno na gašenje, a pravila o izvještavanju stranih medija su pooštrena i direktive za cenzuru davane su usmeno, kako bi se izbjegla pažnja spolja.

Novinarima je nalagano da ne izvještavaju o sedmičnim prodemokratskim protestima u nekoliko gradova u februaru, kao i o željezničkoj nesreći u Vendžuu u julu.

Autorka izveštaja Serenada Vu (Woo) izjavila je na pres konferenciji u Hong Kongu da je 16 novinara bilo prinuđeno da napusti posao, ali da je to samo "vrh ledenog brijega".

"Vjerujemo da ih ima i više, ali ne možemo da navedemo tačan ukupan broj", rekla je ona.

Vu je, takođe, upozorila da bi situacija mogla da se pogorša zahtevima vlasti za prećutkivanjem neslaganja uoči kongresa Komunističke partije 2012, na kom će biti izabrana nova generacija lidera.

"Kada god se rukovodstvo mijenja, oni imaju dužnost da budu uvjereni da je društvo stabilno. Ne dozvoljavaju bilo kakvu vrstu tzv. nestabilnosti", rekla je autorka izvještaja IFJ, a prenijela je francuska agencija.

Bonus video: