Čen: Kineski privredni rast bi u 2012. mogao da uspori

Peking je snizio obavezne rezerve banaka po prvi put u posljednje 3 godine kako bi se podstaklo kreditiranje i privredni rast, u svijetlu alarmantnih znakova da privreda usporava
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 14:13h

Vodeći zvaničnici Kine izneli su sumornu prognozu izvoza, koji je ključni pokretač privrednog rasta u toj zemlji.

Istovremeno su upozorili da globalno usporavanje prijeti drugoj po veličini privredi na svijetu.

Zamjenik kineskog premijera i finansijski zvaničnik, Vang Ćišan, apelovao je na kompanije da pomognu u obezbjeđivanju "stabilnog rasta" izvoza u vrijeme slabije inostrane tražnje.

"Ozbiljna i složena ekonomska situacija u svijetu neizostavno će pokazati da globalna tražnja nije dovoljna", izjavio je Vang u sjeveroistočnoj provinciji Ljaoning.

Kineski privredni rast je u trećem kvartalu usporio na 9,1% sa 9,5% iz drugog i 9,7% iz prvog tromjesečja

Da bi se održao nivo izvoza, Vang smatra da kompanije treba svoje proizvode da učine konkurentnijim, a vlada će smanjiti poresko opterećenje za izvoznike i ponuditi finansijsku pomoć, pogotovo za mala preduzeća.

Peking je prošle nedjelje snizio obavezne rezerve banaka po prvi put u posljednje tri godine, u pokušaju da se podstakne kreditiranje i privredni rast, u svijetlu alarmantnih znakova da domaća privreda usporava, a kriza na ključnim izvoznim tržištima ne jenjava.

Kineski ministar trgovine, Čen Deming, takođe je upozorio da bi globalna ekonomska situacija mogla da utiče na privredni rast Kine 2012. godine.

"Pod uticajem usporavanja međunarodne ekonomije i tržišta, kineski privredni rast bi sljedeće godine mogao blago da uspori", navodi se u Čenovoj izjavi koja je objavljena na internet stranici Ministarstva trgovine u Pekingu.

Prema zvaničnim podacima, kineski privredni rast je u trećem kvartalu usporio na 9,1 odsto sa 9,5 odsto iz drugog i 9,7 odsto iz prvog tromjesečja.

Galerija

Bonus video: