Zbog smoga u Pekingu otkazane stotine letova

Pekinške vlasti otkazale su na stotine letova i zatvorile autoputeve zbog gustog smoga koji se spustio nad glavni grad Kine
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 18:09h

Kvalitet vazduha u Pekingu dostigao je danas "rizičan" nivo, saopštila je američka ambasada koja nezavisno mjeri zagađenost vazduha, dok je kineska agencija Sinhua objavila da će zagađenost vjerovatno dostići "opasan" nivo.

Međutim, do sredine dana glavni pekinški aerodrom, drugi najzaposleniji na svijetu, je otkazao 213 domaćih i 15 međunarodnih letova, navedeno je na sajtu aerodroma. Još 400 letova je otkazano u nedjelju.

Na televizijskim snimcima aerodromskih aula mogle su se vidjeti na hiljade putnika koji su vraćeni kućama ili su ostali da čekaju u nadi da će se kasnije ukrcati na let kada se smog digne, prenijela je agencija AFP.

Većina glavnih autoputeva koji povezuju Peking sa drugim djelovima Kine zatvorena je rano danas zbog smoga, ali su neki djelovi puteva otvoreni tokom dana, jer se vidljivost popravila, objavila je Centralna kineska televizija CCTV.

Međunarodne ekološke organizacije, uključujući i organizacije UN, svrstavaju Peking u jedan od najzagađenijih gradova u svijetu, najvećim dijelom zbog sve veće upotrebe energenata, uglavnom uglja i sve brojnijeg saobraćaja.

"Loženje uglja je glavni uzrok za sve tmurne i sive dane koje Peking proživljava", kaže stručnjak Grinpisa za zagađenje vazduha u Kini, Džou Žong.

Kina je više nego duplirala upotrebu uglja u posljednjih 10 godina, zato dobija više čađi u vazduhu, kao i sumpor- dioksida i azot- oksida, koji takođe doprinose izmaglici.

Gotovo pet miliona vozila u Pekingu takođe emituju dosta gasova koji doprinose zagađenju vazduha u glavnom gradu.

Vlasti Pekinga su preduzeli velike i skupe akcije da očiste vazduh grada pred Olimpijske igre 2008. godine, zatvorene su mnoge kotlarnice na ugalj i velika čeličana na periferiji, ograničen je broj automobila u gradu, ali je kvalitet vazduha i dalje loš.

Česti dani sa smogom u oktobru i novembru dali su novi zamah javnim debatama o kvalitetu vazduha u Pekingu čijih je 20 miliona stanovnika veoma zabrinuto za svoje zdravlje.

Pored zvaničnih gradskih službi o kvalitetu vazduha u gradu izvještava i američka ambasada koja ima preciznije instrumente i bilježi zagađenost sitnijim česticama ispod 2,5 mikrometra. Kineski meterolozi registruju samo zagađenost česticama do 10 mikrometara pa su i rezultati povoljniji.

Prema kineskom listu Čajna dejli, ukoliko bi se u Kini primijenili američki standardi, onda bi samo 20 odsto gradova u zemlji imalo zadovoljavajući kvalitet vazduha.

Bonus video: