SAD zabrinute zbog oslobađanja palestinskih zarobljenika

Bijela kuća je istovremeno pozdravila jučerašnje oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Šalita koji je više od pet godina proveo u zatočeništvu
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 07:54h

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog oslobađanja pojedinih palestinskih zarobljenika, poslije dogovora o tome između Izraela i Hamasa o razmjeni Gilada Šalita, 25-godišnjeg izraelskog vojnika koji je bio zatočen od 2006, za 1.027 palestinskih zatvorenika.

Iako su mnoge vlade u svijetu saopštile da će razmjena otvoriti put za nastavak mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca, portparol Stejt departmenta Mark Toner rekao je da je za SAD "teško da kažu što ona znači", prenio je AFP.

"Očigledno želimo da vidimo konstruktivnu atmosferu između dvije strane, onu koja u konačnom ishodu vodi ka direktnim pregovorima (Izraela i Palestinaca), to je naš cilj", rekao je Toner.

"Želimo da vidimo konstruktivnu atmosferu između dvije strane"

Upitan da li nekadašnji zarobljenici predstavljaju pretnju ili SAD samo ulažu prigovor zbog njihovog oslobađanja, Toner je odgovorio "i jedno i drugo".

SAD su, kako je rekao, obavijestile Izrael o svom stavu.

Bijela kuća je istovremeno pozdravila jučerašnje oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Šalita koji je više od pet godina proveo u zatočeništvu i izolaciji u pojasu Gaze.

Gilad Šalit

On je razmijenjen za 1.027 Palestinaca iz zatvora u Izraelu, od kojih je juče pušteno 477 zatvorenika. Ostalih 550 trebalo bi da se nađe na slobodi u roku od dva mjeseca.

"Drago nam je da se Šalit vratio porodici", izjavio je portparol Bijele kuće Džej Karni.

On je istakao da, kada se radi o ukupnom bliskoistočnom mirovnom procesu, svaka strana treba da preduzima korake koji povratak pregovorima čine lakšim, a ne težim.

"Svaka strana treba da preduzme korake da bi se vratili pregovorima", dodao je Karni.

Galerija

Bonus video: