Asteroid jači od 15 atomskih bombi prošao pored Zemlje (video)

"Kad posmatramo asteroid obično vidimo izduženu svjetlost po njegovoj osi", rekao je Don Jeomanse iz NASA.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 15:24h

Asteroid jak kao 15 atomskih bombi prošao je pored Zemlje u petak uveče, na udaljenosti deset puta većoj od udaljenosti između naše planete i Mjeseca.

U ponedjeljak astronomi su primijetili stijenu oblika cigarete kako se okreće kroz svemir. Pratili su je kroz atmosferu.

Posmatrače zvijezda začudilo je "svjetlucanje" asteroida, dok nisu shatili da se to događa zbog njegovog duguljastog oblika. Srećom, 50 metara dugačka stijena koja bi mogla da uništi čitave zemlje, prošla je skoro neprimjećena na udaljenosti od 220.000 milja.

"Kad posmatramo asteroid obično vidimo izduženu svjetlost po njegovoj osi", rekao je Don Jeomanse iz Nase za news.com.au.

"GP59 je dugačak otprilike 50 metara i smatramo da mu je period rotacije oko sedam i po minuta. To čini da se svjetlost objekta mijenja na svakih četiri minuta"

Primijetili ga u Andaluziji

Nik Džejms, iz Čelmsforda, Eseks, snimio je "Asteroid 2011 GP59" u ponedjljak uveče, a na snimku se vidi objekat koji svjetluca. Asteroid, koji je snimljen 11-inčnim teleskopom, u tom trenutku bio je na oko 2.081.000 milja od Zemlje.

Astronomi su do sad snimili oko 3000 asteroida

Astronomi iz Astronomskog centra Majorka u Andaluziji, Španija, primijetili su da asteroid ide prema nama. U petak, kosmička stijena prošla je pored Mjesečeve orbite na oko 220.000 milja. To je jednako desetorstrukoj udaljenosti Mjeseca od naše planete.

Eksperti kažu da nije bilo razloga za strah od udara asteroida u Zemlju.

"Nema mogućnosti da male stijene iz kosmosa uđu u Zemljinu atmosferu u bliskoj budućnost", rekao je Jeoman.

Astronomi su do sad snimili oko 3000 asteroida. Asteroid GP59 je bio pet puta veći od asteroida koji je eksplodirao iznad Indonezije u oktobru 2009.

Bonus video: