Heroj američkog rata za nezavisnost je bio žena?

General, za kojeg se smatra da je spasio život Džordžu Vašingtonu tokom rata protiv Britanije 1775. do 1983. godine, poznat je i kao "otac" američke konjice
2735 pregleda 1 komentar(a)
Pulaski, Foto: Wikimedia Commons
Pulaski, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 07.04.2019. 16:26h

Analizom DNK dokazano je da je heroj američkog rata za nezavisnost Kažimir Pulaski po rođenju bio žena ili interseksualna osoba, navodi se u dokumentarcu koji će se emitovati u ponedjeljak.

General, rođen u Poljskoj za kojeg se smatra da je spasio život Džordžu Vašingtonu tokom rata protiv Britanije 1775. do 1983. godine, poznat je i kao "otac" američke konjice.

U SAD se otišao boriti dobrovoljno, te je bio poznat po izrazitoj hrabrosti u bitkama kao i po tome što je bio vrlo privatna i teška osoba, te nije bio zainteresovan za žene i opijanje, piše Hina.

Tokom bitke za Savanu 1779. teško je povrijeđen i umro je nekoliko dana kasnije.

Predsjednik Donald Tramp prošle je godine 11. oktobar proglasio Danom sjećanja na generala Pulaskog.

Skelet je jasno bio ženski

Istraživači su prvi put otkrili Pulaskijev pravi pol prije 20 godina kada je spomenik generalu u Savani u saveznoj državi Džordžiji razmontiran, a njegove kosti ekshumirane.

Charles Merbs, tadašnji forenzički antropolog na Sveučilištu u Arizoni, proučavao je kosti zajedno s antropologinjom Karen Burns.

"Dr. Barns mi je prije ulaska rekla 'idi i nemoj izaći vrišteći'", saopštio je univerzitet u tekstu objavljenom ove sedmice. "Rekla je da ih proučim vrlo pažljivo i detaljno i da onda sjednemo i razgovaramo o tome. Ušao sam unutra i odmah shvatio o čemu je pričala".

"Skelet je sasvim jasno bio ženski".

Međutim, druge bitne tačke kostura, uključujući stas, dob i uopšte građu tijela slagale su se s onim što su istraživači do tada znali o Pulaskom.

Jedini portret Pulaskog naslikan za njegovog života prikazuje ga s crnom mrljom ispod lijevog oka. "Na lobanji se upravo tamo nalazi oštećenje na kosti", rekao je Merbs.

Porodica nije znala kojeg je pola Pulaski bio pri rođenju?

Poznato je i kako je general povrijedio desnu ruku u bici u Rusiji - kostur je isto tako imao zacijeljeni prelom na desnoj ruci.

Takođe su postojale jasne naznake kako je kostur bio jahač, što može uticati na karlicu, te da je vrlo vjerovatno držao ruke kao što pripadnici konjice čine u bitkama, prenosi Hina.

No, prije 20 godina, uprkos tome što su pronašli kosti njegove pranećakinje, istraživači nisu imali tehnologiju kako bi pomoću DNK utvrdili pripadaju li kosti u spomeniku zbilja Pulaskom.

Prošle su godine tri naučnika sa Univerziteta u Arizoni ponovno počela s istraživanjem njegova slučaja te su uspjeli utvrditi kako se DNK kostiju generala i njegove nećakinje podudaraju.

"Sada znamo da su kosti u spomeniku zbilja kosti generala Pulaskog, no ipak imamo problem činjenice da su kosti ženske", izjavio je Merbs.

"Vidite, ako pobliže proučimo njegov život, i sve što znamo o njemu, postoje zanimljivi mali tragovi".

Merbs vjeruje kako Pulaskijeva aristokratska, vojna poljska porodica nije bila sasvim sigurna kojeg je pola bio pri rođenju, te su odlučili da je dječak, kako su ga potom i odgajali.

Pulaski vjerovatno nije ni mislio da je žena

Takve stvari u istoriji nisu nepoznanica - njemačka sportistkinja Dora Ratjen, koja se takmičila na Olimpijskim igrama 1936. pri rođenju je pogrešno identifikovana kao djevojčica, te su njeni roditelji uprkos sumnjama odlučili složiti se s tim, kako je pisao je magazin Špigl 2009. godine.

Merbs ističe kako su brojni poljski aristokrati imali javna krštenja, no u slučaju Pulaskog rekli su kako "boluje od neke vrste 'defekta' zbog čega su krštenje održali privatno u vlastitom domu".

Greška bi objasnila Pulaskijevu povučenost i ambiciju, smatra Merbs.

"Ne vjerujem da je ikada u svom životu mislio da je žena", smatra Merbs. "Mislim da je samo smatrao da je muškarac i da nešto nije u redu. Imao je nekakav defekt, a tada se o tome nije puno znalo."

Bonus video: