Izbori u Australiji: Laburisti će formirati novu vladu?

Izlazna anketa Ju gav Galaksija (You Gov Galaxy) ukazuje da bi opoziciona Laburistička partija mogla da osvoji 82 mjesta u Predstavničkom domu sa 151 mjestom, u kome je stranci potrebna prosta većina da formira vladu
89 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog glasačkog mjesta, Foto: BETA/AP
Sa jednog glasačkog mjesta, Foto: BETA/AP

Prebrojavaju se glasovi na opštim izborima u Australiji, a opozicioni poslanici su sve uvjereniji da će moći da formiraju vladu lijevog centra, čiji je jedan od glavnih ciljeva smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Izlazna anketa Ju gav Galaksija (You Gov Galaxy) ukazuje da bi opoziciona Laburistička partija mogla da osvoji 82 mjesta u Predstavničkom domu sa 151 mjestom, u kome je stranci potrebna prosta većina da formira vladu.

"Osjećam se pozitivno, da vodimo, ali sam više oprezni optimista nego čvrsto uvjerena", rekla je zamjenica vođe Laburista Tanja Plibersek.

Novije ankete ukazivale su da koalicija predvođena konzervativnom Liberalnom strankom neće uspjeti da dobije treći trogodišnji mandat i Skot Morison će imati jedan od najkraćih mandata kao premijer u 118-godišnjoj istoriji australijske federacije.

Morison je treći premijer konzervativaca od 2013. godine. On je zamijenio Malkolma Turnbula u avgustu.

Pedesetjednogodišnji Morison, koji se ranije bavio marketingom u turizmu, rekao je da je tokom petonedjeljne kampanje smanjio razliku konzervativaca u odnosu na laburiste i predviđa da će rezultat izbora biti tijesan.

Opozicioni vođa Bil Šorten je rekao da je uvjeren da će Laburisti pobijediti.

On je rekao da očekuje da će Laburisti početi da vladaju od nedjelje.

Rekao je da će njegovi glavni prioriteti biti povećanje plata za radnike sa niskim primanjima, povećanje naknada za radne nedjelje i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u Australiji.

Bonus video: