Oglasio se Tramp: Zaustavio sam napad na Iran, poginulo bi 150 ljudi

Tramp je na Tviteru naveo da je "predsjednik Obama sklopio očajan i užasan dogovor sa Iranom"
3935 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Amerićkih Država (SAD) Donald Tramp naveo je danas na Tviteru da je zaustavio napad na Iran, jer je dobio informaciju da bi poginulo 150 ljudi, što, kako je istakao, "nije proporcionalno rušenju bespilotne letjelice".

Tramp je na Tviteru naveo da je "predsjednik Obama sklopio očajan i užasan dogovor sa Iranom".

"Dao im je 150 milijardi dolara, plus 1,8 milijardi dolara u kešu. Iran je bio u velikom problemu, a on ih je izvukao. Dao im je slobodan put ka nuklearnom oružju i ubrzo je, umjesto da kaže hvala, Iran povikao "Smrt Americi!". Prekinuo sam taj dogovor, koji Kongres nije ratifikovao i nametnuo stroge sankcije. Mnogo su oslabljenija nacija sada, nego na početku mog mandata, kada su uzrokovali velike probleme širom Bliskog Istoka. Sada su gotovi, u ponedjeljak su sružili bespilotnu letjelicu koja je letjela u međunarodnim vodama. Bili smo spremni da odgovorimo prošle noći na tri različita mjesta, kada sam upitao, koliko ljudi će umrijeti. General mi je rekao 150. Deset minuta prije napada zaustavio sam ga, to nije bilo proporcionalno rušenju bespilotne letjelice. Nismo u žurbi, naša vojska je obnovljena, nova i spremna, najbolja na svijetu. Iran ne smije da ima nuklearno oružje, ne protiv SAD i ne protiv svijeta", naveo je Tramp na Tviteru.

Njujork tajms je ranije napisao da je Tramp juče odobrio vojne udare na ciljeve u Iranu kao odgovor na obaranje američkog drona vrijednog 130 miliona dolara, ali se iznenada predomislio i otkazao akciju.

Trebalo je da budu gađane radarske baterije i iranski projektili i da se akcija sprovede rano jutros kako bi se izbjegao rizik da budu pogođeni civili ili vojnici.

Iran je znao za napad SAD, prenio je ranije Rojters.

Upozorio ih je lično Tramp i to preko države Oman, koja je Iranu prenijela poruku o nadolazećem napadu, prenio je Tanjug.

Bonus video: