UN: Pola miliona ljudi u Lesotou može ostati gladno zbog suše

Prošlogodišnja suša i slaba kiša ove godine doprinijeli su lošoj žetvi što je ostavilo velike djelove ruralnog stanovništva bez dovoljno hrane, rekao je koordinator UN-a u toj zemlji Salvator Nijonzima
1650 pregleda 0 komentar(a)
Lesoto, Foto: Shutterstock
Lesoto, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2020. 20:05h

Oko pola miliona ljud je pod prijetnjom da ostane gladno na jugu Afrike, u državi Lesoto, što je četvrtina stanovništva te planinske kraljevine, prema procjeni Ujedinjenih nacija (UN) koja apeluje na međunarodnu pomoć.

Prošlogodišnja suša i slaba kiša ove godine doprinijeli su lošoj žetvi što je ostavilo velike djelove ruralnog stanovništva bez dovoljno hrane, rekao je koordinator UN-a u toj zemlji Salvator Nijonzima.

Evropska Unija (EU) je najavila danas da će dati pomoć u vrijednosti od milion ipo eura, ali je potrebno mnogo više.

Oko 74 miliona dolara je potrebno da se nabavi dovoljno hrane za zemlju, prema apelu koji je prošle godine uputila vlada Lesotoa kada je proglasila nestašicu hrane.

Lesoto kao i drugi djelovi juga Afrike imao je manje od uobičajenih padavina tokom kišne sezone 2018-2019, zbog suše izazvane klimatskom pojavom El Ninja.

Malo je vjerovatno da će predstojeća žetva 2020. znatno poboljšati situaciju sa hranom pošto su kiše stigle jako kasno i mnogi farmeri nisu čak ni posijali usjeve, rekao je Nijonzima

Bonus video: