Stranci spekulišu o nasljednicima Kim Džong Una, Sjeverna Koreja se i dalje ne oglašava

Među ostalim članovima Kimove porodice koji bi mogli da preuzmu upravljanje državom je i Kim Pjong Il (65) koji se navodno vratio u Koreju novembra pošto je proveo deceniju u Evropi kao diplomata. On je polubrat Kim Dzong Ila, bivšeg vrhovnog vodje Severne Koreje
2817 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un i njegov mlađa sestra Kim Jo Džong, Foto: Beta
Kim Džong Un i njegov mlađa sestra Kim Jo Džong, Foto: Beta

Sjeverna Koreja se još ne oglašava povodom navoda mnogih stranih zvaničnika o lošem zdravstvenom stanju njenog lidera Kim Džong Una, a već postoje nagađanja oko toga ko će sljedeći biti na čelu te zemlje kojom ista porodica vlada sedam decenija.

Sjevernokorejski državni mediji objavili su danas neke prošle Kimove izjave, ali nisu prenijeli nikakve nove aktivnosti lidera, dok je Južna Koreja ponovila da na Sjeveru nisu uočeni neuobičajeni događaji.

Kim je ranije već bio duže vreme van očiju javnosti, a tajnovitost severnokorejskih vlasti ostavlja prostora za spekulacije iz inostranstva.

Kim je treća generacija porodice koja vlada Sjevernom Korejom, a oko njega, njegovog oca i dede izgrađen je jak kult ličnosti.

Zbog toga je Kimova mlađa sestra Kim Jo Džong, visoka funkcionerka vladajuće partije, glavni je kandidat za preuzimanje vođenja države ukoliko se ispostavi da je njen brat zaista teško bolestan.

Ona je godinama pratila Kim Džong Una na njegovim sastancima sa najvažnijim svjetskim liderima i to je navelo mnoge da poveruju da je ona u stvari drugi zvaničnik Sjeverne Koreje.

Među ostalim članovima Kimove porodice koji bi mogli da preuzmu upravljanje državom je i Kim Pjong Il (65) koji se navodno vratio u Koreju novembra pošto je proveo deceniju u Evropi kao diplomata. On je polubrat Kim Dzong Ila, bivšeg vrhovnog vodje Severne Koreje.

Međutim, neki stručnjaci navode da je moguće i kolektivno upravljanje državom koje bi okončalo dugogodišnju dinastijsku vladavinu.

Bonus video: