Kineski ministar optužio strane političare da politizuju pandemiju

Američka administracija je više puta optuživala Kinu za navodno početno zataškavanje pandemije
527 pregleda 0 komentar(a)
Kina koronavirus, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Kina koronavirus, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je izjavio da Kina drži koronavirus pod kontrolom i optužio strane političare da "insistiraju na politizovanju pandemije, etiketiranju virusa i klevetama protiv Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)", prenela je danas agencija Sinhua.

Komentari ministra Kine su, kako se čini, usmjereni prema administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa.

Američka administracija je više puta optuživala Kinu za navodno početno zataškavanje pandemije i obustavila finansiranje SZO zbog, kako navodi, pristrasnosti te organizacije prema Kini i neuspjeha u efikasnom rješavanju pandemije.

I druge zemlje su pozvale na nezavisnu istragu porijekla epidemije, dok je Kina te predloge odbacila.

Pod vođstvom šefa države i vladajuće Komunističke partije Si Đinpinga, Kina je "držala epidemiju pod kontrolom i postepeno nastavila ekonomski i društveni život, redovne preduzimajući mjere prevencije i kontrole", rekao je Vang u telefonskom razgovoru sa ministrima spoljnih poslova Mađarske, Estonije i Bosne i Hercegovine.

Vang je naveo da je Kina "prevazišla sopstvene teškoće, ponudila podršku i pomoć drugim zemljama, bez rezerve dijelila iskustva i tretmane za sprečavanje i kontrolu i olakšala nabavku zaliha protiv pandemije".

Pokušaji da se politizuje pandemija i kompromituje SZO su "ozbiljno kršenje međunarodnih moralnih principa i podrivanje međunarodnih napora protiv pandemije", dodao je Vang.

Bonus video: