Kina uslovljava preispitivanje globalnog odgovora na pandemiju, ali ne i hitnu istragu

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian je danas ponovio tamo iznijet stav da će Kina pristati na analizu "kada globalna epidemija bude pod kontrolom, rezimirajući iskustva i nadoknadjujući nedostatke"
819 pregleda 0 komentar(a)
Peking, Kina, Foto: Beta/AP/Mark Schiefelbein, Beta/AP/Mark Schiefelbein, Beta/AP/Mark Schiefelbein
Peking, Kina, Foto: Beta/AP/Mark Schiefelbein, Beta/AP/Mark Schiefelbein, Beta/AP/Mark Schiefelbein

Kina bi podržala preispitivanje globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, ali ne i hitnu istragu koju traže Australija, EU i drugi.

Kina je dugo odbijala ideju o istrazi porijekla virusa i odgovora na pandemiju, ali se čini se da je njen stav donekle juče omekšao na Godišnjoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije .

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian je danas ponovio tamo iznijet stav da će Kina pristati na analizu "kada globalna epidemija bude pod kontrolom, rezimirajući iskustva i nadoknadjujući nedostatke".

"Svjetska zdravstvena organizacija bi trebalo da voditi taj posao s naučnim i profesionalnim stavom i po objektivnim i pravičnim principima", rekao je Žao, još jednom odbacujući zahtjev Australije da nezavisno telo pokrene istragu poslije pritužbi da je SZO bila pristrasna i favorizovala Kinu.

"Pozdravili bismo da Australija, u skladu s relevantnim rezolucijama Svjetske zdravstvene organizacije, promijeni svoj kurs, potpuno odbaci političke manipulacije i vrati se opštem konsenzusu međunarodne zajednice," rekao je Žao.

Bonus video: