Nastavljeni protesti u SAD, u Mineapolisu se raspušta lokalna policija

Dio novca kojim se finansirala policija biće preusmjeren na strategije od kojih korist ima cijela zajednica

2170 pregleda 170 reakcija 0 komentar(a)
Sa protesta u Mineapolisu, Foto: AP Photo
Sa protesta u Mineapolisu, Foto: AP Photo

I protekle noći održani su protesti u više američkih i evropskih gradova zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Demonstracije su bile uglavnom mirne i nenasilne.

U Mineapolisu, gdje je ubijen Flojd, gradsko vijeće donijelo je odluku o rasformiranju lokalne policije poslije optužbi za rasizam. Umjesto toga biće uspostavljen, kako je rečeno, novi model javne bezbjednosti.

Predsjednik Donald Tramp naredio je pripadnicima Nacionalne garde da počnu da se povlače iz Vašingtona.

Odluka gradskog veća Mineapolisa pročitana je javno, pred više stotina demonstranata. Članica vijeća rekla je da je u Mineapolisu ali i širom Amerike postalo jasno da postojeći sistem organizovanja policije i javne bezbjednosti ne čini zajednice sigurnim i da su se dosadašnje reforme pokazale neuspješnim.

Dio novca kojim se finansirala policija biće preusmjeren na strategije od kojih korist ima cijela zajednica. Za odluku je glasalo devet od 13 članova Savjeta. Protiv je bio i gradonačelnik Džejkob Frej. I u Njujorku je gradonačelnik Bil de Blazio rekao da će nakon masovnih antirasnih protesta policija biti reformisana, prenosi RTS.

"Fokusirani smo na to da pripadnici policije pomažu mladim ljudima i rešavaju njihove brige, da se problemi rešavaju u korenu a ne njihove posledice. Naša odluka je da novac koji je koristila policija sada ide u socijalne službe a planovi će biti precizirani narednih nedelja", naveo je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Istovremeno ulični protesti su nastavljeni u više američkih gradova a gotovo festivalska atmosfera na većini skupova je suprotna od scena sukoba, pljački i vandalizma prije nedjelju dana. Ispred Bijele kuće je postavljena nova zaštitna ograda a demonstranti su je ukrasili natpisima, "Životi crnaca su važni" i "Nema pravde, nema mira".

Demonstriralo se i u evropskim gradovima protiv rasizma i policijske brutalnosti, a u znak podrške pokretu "Životi crnaca su važni". Ispred američke ambasade u Londonu više desetina hiljada ljudi i sukob sa snagama reda. Na jednom od transparenata je pisalo "I Velika Britanije je kriva".

U centru Briselu je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerivala demonstrante. Više demonstranata je uhapšeno. Demonstriralo se i u gradovima Azije i Latinske Amerike.

Bonus video: