SZO pokrenula proces procjene svog upravljanja pandemijom

On je takođe ukazao da je "najveća prijetnja danas ne sam virus, već nedostatak vođstva i solidarnosti"

2890 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas najavila formiranje nezavisnog panela stručnjaka kako bi utvrdili "poštene procjene" upravljanja krizom i kako bi se "spriječile takve tragedije u budućnosti".

"Najavljujem da su bivša premijerka (Novog Zelanda) Helen Klark i bivša predsjednica (Liberije) Elen Džonson Serlif pristale da predsjedavaju komitetom za procjenu koji zovemo nezavisnim panelom za pripremu i odgovor na pandemije", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhan Gebrejesus.

On je rekao da "ne može da zamisli dvije nezavisnije ličnosti koje bi mogle da daju ovu poštenu ocjenu i da pomognu da se shvati šta se dogodilo, kao i šta treba da se uradi da bi se izbegle takve tragedije u budućnosti".

Od početka zdravstvene krize krajem 2019. godine, SZO je žestoko kritikovana zbog načina na koji je odgovorila na nju, a SAD su se povukle iz te organizacije.

"Podjele među nama daju prednost virusu" i "ne možemo pobijediti pandemiju ako smo podijeljeni", rekao je Tedros u odgovoru SAD.

On je takođe ukazao da je "najveća prijetnja danas ne sam virus, već nedostatak vođstva i solidarnosti".

Bonus video: