Večeras zadnja debata Trampa i Bajdena prije izbora

U strahu da bi mu mogao iskliznuti drugi mandat, Tramp je posljednjih dana pojačao lične napade na svog protivnika te ponavlja da je porodica Bajden "zločinačko udruženje"

3635 pregleda 5 komentar(a)
Tramp i Bajden, Foto: AP Photo
Tramp i Bajden, Foto: AP Photo

Američki predsjednik Donald Tramp u noći sa srijede na četvrtak po našem vremenu posljednji će se put prije izbora suočiti na debati sa svojim protivkandidatom demokratom Džozefom Bajdenom, a događaj na Univerzitetu Belmont u Nešvilu mogao bi proći u atmosferi visoke napetosti, piše Hina.

Njihova prva debata održana krajem seprembra u Klivlendu bila je vrlo haotična.

Tramp je često upadao u riječ, Bajden (77) je nazvao 45. predsjednika SAD-a "lažljivcem", "rasistom" i "klovnom", dok mu je predsjednik odgovorio da u njemu nema nimalo inteligencije.

Ništa ne daje naslutiti da bi ovoga puta ton debate, koja se po srednjoevropskom vremenu održava u noći na petak, mogao biti pristojniji ili konstruktivniji.

Dvojica kandidata biće odvojena pleksiglasom zbog kovida-19, što na prvoj debati nije bio slučaj.

U strahu da bi mu mogao iskliznuti drugi mandat, Tramp je posljednjih dana pojačao lične napade na svog protivnika te ponavlja da je porodica Bajden "zločinačko udruženje".

To će vjerojatno biti temelj i za njegove napade na debati.

Kako bi se izbjegla kakofonija iz prve rasprave, mikrofoni će se isključivati kandidatu koji u određenom trenutku ne bude imao riječ.

"Mislim da je to nepravedno", rekao je Tramp u srijedu u Bijeloj kući, ponavljajući i kritike na račun moderatorke Kristen Velker, reporterke NBC-a iz Bijele kuće, koju optužuje da je "tvrda demokratska ljevičarka".

Debata bi trebala trajati 90 minuta, a teme će biti borba protiv kovida-19, američka porodica, rasno pitanje u SAD-u, klimatske promjene, nacionalna sigurnost i upravljanje državom.

Donald Tramp odbio je virtualnu debatu 15. oktobra, format koji je bio predložen kako bi se izbjegla moguća zaraza nakon što je predsjednik bio zaražen koronavirusom.

Vjeran svojoj strategiji 'omniprezentnosti', Tramp je u srijedu veče učestvovvao na skupu u Sjevernoj Karolini, još jednoj saveznoj državi ključnoj za konačnog pobjednika izbora u kojoj ankete prognoziraju izjednačen rezultat.

Obama prvi put na Bajdenovom skupu

Bajden je pak treći dan zaredom ostao kod kuće, a bivši predsjednik Barak Obama prvi put se pojavio na skupu kampanje demokratskog kandidata.

"Ne zanimaju me ankete", rekao je u Filadelfiji, dodajući kako su one bile naklonjene 2016. Hilari Klinton prije njenog poraza. Ali tada je puno demokrata ostalo kod kuće, pa ih je ovaj put Obama pozvao da masovno izađu na izbore 3. novembra.

Optužio je Trampa da svoj položaj ne uzima ozbiljno te rekao da tvitovanje uz televiziju ne rješava probleme.

Obama se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa, rekavši da bi ona bila teška za svakog predsjednika.

"Ali nivo nekompetencije i dezinformacija, broj ljudi koji možda ne bi bili mrtvi da smo napravili evidentne stvari...", nastavio je bivši predsjednik, rekavši da bi Bajden i njegova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Haris efikasnije upravljali epidemijom.

SAD ima 221.000 mrtvih od kovida-19, najviše na svijetu.

Više od 40 miliona Amerikanca već je glasalo na ranim izborima, podaci su nezavisne organizacije Elections Project.

Bonus video: