Netanjahu: Jerusalim je glavni grad Izraela; Mogerini: To je i palestinski grad

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini je Netanjahuovu posjetu označila istorijskom mogućnošću, imajući u vidu da premijer Izraela nije posjetio EU više od 22 godine, prenijeli su izraelski mediji
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Federika Mogerini, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2017. 11:12h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas u Briselu da priznanje predsjednika SAD Donalda Trampa da je Jerusalim glavni grad Izraela "čini mir mogućim" na Bliskom istoku.

"Jerusalim je glavni grad Izraela, niko to ne može poreći... To čini mir mogućim jer priznanje realnosti jeste suština mira", rekao je Netanjahu i dodao "sada se nastavljaju napori administracije SAD da se predstavi novi mirovni sporazum i mislim da moramo vidjeti šta se predstavlja i da li možemo napredovati ka miru".

Predsjednik Tramp odlučio je da pošalje potpredsjednika SAD Majka Pensa u region krajem mjeseca ali palestinski lideri su najavili da nije dobrodošao.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini je Netanjahuovu posjetu označila istorijskom mogućnošću, imajući u vidu da premijer Izraela nije posjetio EU više od 22 godine, prenijeli su izraelski mediji.

Mogerini je takođe najavila intenzivniju ulogu Evrope u mirovnom procesu, a Netanjahu je ocijenio da je priznanjem Jerusalima kao glavnog grada prošle nedjelje predsjednik Tramp "stavio činjenice na sto".

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost je međutim istakla da EU čvrsto vjeruju da je od interesa Izraela i jedino rješenje decenijskog sukoba sa Palestincima po modelu dvije države i da Jerusalim bude i izraelski i palestinski grad.

"Kao partneri i prijatelji Izraela vjerujemo da je u bezbjednosnom interesu Izraela da se nađe trajno i sveobuhbato rješenje", rekla je Mogerini.

Ona je takođe osudila "sve napade na Jevreje svuda u svijetu, uključujući Evropu". Netanjahu se zahvalio na pozivu u ovu posjetu planiranu prije Trampovog saopštenja i Evropu označio kao važnog partnera u bezbjednosti i uspostavljanju mira.

Netanjahuova posjeta ne samo da je prva poslije mnogih godina već se poklopila s vremenom dubokog jaza između njega i Mogerinijeve koja je već dva puta kritikovala Trampa za jednostrano priznanje Jerusalima.

EU smatra da status tog grada, čiji je istočni dio Izrael okupirao u ratu 1967. i kasnije anektirao, valja riješiti pregovorima i zato je ozbiljno zabrinuta zbog Trampovg saopštenja.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju, a Palestinci namjeravaju da u istočnom dijelu Jerusalima proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Bonus video: