Tramp bi mogao da prizna Jerusalim kao glavni grad, ali odlaže preseljenje ambasade

Zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni, rekli su da je okvir Trampovog plana donijet na sastanku s njegovim najvišim bezbjednosnim savjetnicima u Bijeloj kući u ponedjeljak, kome je on prisustvovao čitav sat iako je trebalo da ostane znatno kraće
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2017. 11:56h

Predsjednik SAD Donald Tramp razmatra da li da prizna Jerusalim kao izraelski glavni grad, rekli su zvaničnici.

Radi se o potezu koji bi mogao da pojača napetost širom Bliskog istoka, ali je istovremeno način da se skrene pažnja s odlaganja ispunjenja izbornog obećanja o prejmeštanju ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Očekuje se da će Tramp to objaviti sljedeće nedjelje nakon višemjesečnih unutrašnjih razmatranja, posebno intenzivnih u posljednjih dana, prenjeli su upućeni zvaničnici.

Oni navode da je Tramp spreman da ispuni obećanje o preseljenju ambasade ali u isto vrijeme i svjestan da bi to moglo da naudi njegovim naporima da doprinese sklapanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine, koji polažu pravo na dio Jerusalima i namjeravaju da u njemu proglase glavni grad svoje nezavisne države.

Zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni, rekli su da je okvir Trampovog plana donijet na sastanku s njegovim najvišim bezbjednosnim savjetnicima u Bijeloj kući u ponedjeljak, kome je on prisustvovao čitav sat iako je trebalo da ostane znatno kraće.

Tramp će po svoj prilici odustati od preseljanja ambasade do ponedjeljka, ali zvaničnici upozoravaju da on može uvijek da donese drugačiju odluku.

Bijela kuća takođe razmatra moguće predsjedničko obraćanje ili saopštenje o Jerusalimu do srijede. Druga mogućnost je da to objavi potpredsjednik SAD Majk Pens koji sredinom decembra putuje u Izrael. Pens je ove nedjelje rekao da Tramp "aktivno razmatra kada i kako da premjesti ambasadu".

Trampova administracija insistira da predsjednik nije donio nikakvu odluku o premještanju ambasade. Portparolka Bijele kuće Sara Sanders rekla je u srijedu da su izvještaji o tome preuranjeni, a portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je u četvrtak rekla da još nema odluke o tome.

Preseljenje ambasade bi moglo izazvati proteste širom Bliskog istoka i podriti nastojanja da se postigne izraelsko-arapski mir koja predvodi predsjednikov zet i savjetnik Džared Kušner.

Tokom kampanje Trampova obećanja su uticala na podršku pristalica Izraela u Republikanskoj partiji.

Međutim, kao predsjednik, Tramp se suočio sa lobiranjem američkih saveznika poput jordanskog kralja Abdulaha Drugog koji su ga upozorili na opasnosti od napuštanja američke uravnotežene pozicije u odnosu na Jerusalim.

Na osnovu zakona usvojenog 1995. godine u Kongresu SAD predviđa se da diplomatsko predstavništvo Vašingtona mora biti u Jerusalimu. Međutim, dvije decenije nakon što je zakon donijet jedna klauzula koja se potpisuje svakih šest mjeseci omogućava da se odlaže primjena.

Očekuje se da će Tramp u narednim danima odlučiti da li da ponovo potpiše odlaganje kao što je učinio u junu uprkos ponovljenim obećanjima tokom kampanje. Odluka se očekuje sa zebnjom imajući u vidu da je sudbina Jerusalima jedno od najeksplozivnijih pitanja u sukobu dva naroda.

Bonus video: