Šef diplomatije Izraela doputovao u Bahrein, dočekali ga demonstranti: Palili gume u znak protesta zbog posjete

Bahrein je 15. septembra 2020. godine, istog dana kada i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), potpisao sporazum o uspostavljanju zvaničnih odnosa s Izraelom

2279 pregleda 0 komentar(a)
Jair Lapid, Foto: Printscreen YouTube
Jair Lapid, Foto: Printscreen YouTube

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid doputovao je danas u Bahrein da inauguriše prvu ambasadu svoje zemlje, godinu dana posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa jevrejske države i te male kraljevine u Zalivu.

Tokom prve zvanične posjete jednog izraelskog ministra će se takođe potpisati bilateralni sporazumi i on će se sastati sa svojim bahreinskim kolegom.

Posle njegovog dolaska bahreinska aviokompanija Galf er (Gulf Air) je otvorila prvu zvaničnu avio liniju između Maname i Tel Aviva.

Demonstranti su palili automobilske gume na domaku prijestonice u znak protesta zbog posjete, pošto se veliki dio bahreinskog društva protivi normalizaciji odnosa s Izraelom i podržava palestinske ciljeve, javio je Frans pres.

Hešteg "Bahren protiv cionizma" na arapskom jeziku postao je popularan na društvenim mrežama.

Bahrein je 15. septembra 2020. godine, istog dana kada i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), potpisao sporazum o uspostavljanju zvaničnih odnosa s Izraelom.

Te dvije monarihije su prve arapske zemlje koje su priznale jevrejsku državu posle Egipta 1979. i Jordana 1994. godine.

Palestinci su osudili takve poteze, uporedviši ih sa nožem u leđa i optužili Emirate i Bahrein da su odstupili od takozvanog arapskog konsenzusa da se riješi izraelsko palestinski sukob za normalizaciju odnosa s Izraelom.

Lapid je 29. juna otvorio ambasadu Izraela u Emiratima.

Prvi ambasador Bahreina je nedavno posjetio Izrael i predao akreditive izraelskom predsjedniku Isaku Hercog.

Izrael je takođe dogovorio da uspostavi odnose sa Marokom i Sudanom.

Bonus video: