WWF: Okupljanje u Glazgovu možda je posljednja prilika da usporimo klimatske promjene

Organizacija je uputila apel građankama i građanima da se priključe kampanji #WeWontForget kako bi zvaničnike podsjetili na obećane ciljeve i konkretne mjere ublažavanja i prilagodjavanja u suočavanju s klimatskim promjenama

3085 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvala je uoči sjutrašnjeg otvaranja Konferencije UN o klimatskim promjenama u Glazgovu, na ograničavanje globalnog zagrijavanja na prosječnih 1,5 stepeni kako bi se izbjegle najrazornije klimatske promjene na ljude i prirodu.

Iz te organizacije su upozorili da je Balkan prethodnih godina pod jakim uticajem globalnog otopljavanja jer je zabilježen porast prosječne temperature od 1,2 stepena a očekuje se dalje zagrijavanje od 1,7 do četiri stepena, u zavisnosti od lokalnih i međunarodnih mjera za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte u narednim godinama.

"Okupljanje u Glazgovu možda je posljednja prilika da usporimo klimatske promjene, da svjetski lideri postignu dogovor i ispune sva dosadašnja obećanja vezana za klimatske promjene", navela je izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.

Organizacija je uputila apel građankama i građanima da se priključe kampanji #WeWontForget kako bi zvaničnike podsjetili na obećane ciljeve i konkretne mjere ublažavanja i prilagodjavanja u suočavanju s klimatskim promjenama.

Konferencija UN o klimatskim promjenama biće održana u Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra, a predstavnici vlada iz cijelog sveta trebalo bi da definišu zajedničke politike i mjere kao odgovor na klimatsku krizu, odnosno ispune obećanja s brojnih prethodnih sastanaka na vrhu, sažetih u Pariskom sporazumu iz 2015. godine

Bonus video: