Rusija ne predviđa nove restrikcije uprkos eksploziji broja novozaraženih

"Zdravstveni sistem se drži, smrtnost nije viša nego u periodima koje smo prošli dvije protekle godine", rekla je Ana Popova, koja je rukovodi državnom zdravstvenom agencijom Rospotrebnadzor

2510 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ruske vlasti saopštile su danas da ne predviđaju nove antikovid restrikcije uprkos eksploziji zaraze u zemlji.

"Zdravstveni sistem se drži, smrtnost nije viša nego u periodima koje smo prošli dvije protekle godine", rekla je Ana Popova, koja je rukovodi državnom zdravstvenom agencijom Rospotrebnadzor.

Ona je dodala u intervjuu za agenciju Ria Novosti da se za sada ne vidi potreba za posebnim restrikcijama.

Od početka pandemije Rusija je zabilježila 680.000 umrlih od kovida, među najvišim brojem na svijetu, prema specijalizovanom sajtu Govov koji se poziva na zvanične statistike. Međutim vlasti su odbile da uvedu novo drastično zaključavanje poslije prvog talasa epidemije na proljeće 2020. da bi sačuvali krhku privredu.

Sa dolaskom zaraznijeg omikron soja virusa, zemlja se poslednjih dana suočava sa znantnim skokom broja novozaraženih.

Ona je 29. februara prvi put prešla granicu od 100.000 novozaraženih dnevno, prema podacima vlade.

Zabilježeno je 131.883 novozaražena u prethodna 24 časa, u odnosu na oko 30.000 pre dvije nedjelje.

Broj novih smrtnih slučajeva, prema podacima vlasti, je 678, što je dvostruko manje u odnosu na gotovo 1.200 umrlih dnevno na vrhuncu prethodnog talasa prošle jeseni.

Rusi su ipak više izloženi virusu zbog slabog odziva za vakcinaciju, pošto je manje od 48 odsto stanovnika vakcinisano, prema službenim podacima.

Zbog novog talasa zaraze vlasti su u ponedjeljak ocijenile da je situaciju "jako teška" u drugom po veličini gradu u zemlji Sankt Peterburgu. Tu treba da se doda 300 kreveta u privremenoj bolnici, a škole će od danas do 13. februara raditi na daljinu za uzrast od 13 do 17 godina.

Bonus video: