SAD povlače vojne trenere iz Ukrajine

Australija, Novi Zeland, Njemačka, Holandija, Turska pridružile su se u subotu zemljama koje pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu

10357 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oko 150 američkih vojnika iz Nacionalne garde Floride koji su u Ukrajini kako bi pomogli u obuci ukrajinskih snaga napuštaju tu zemlju jer se povećava opasnost od ruske invazije, rekla su dva američka zvaničnika agenciji Rojters.

Zvaničnici, koji su željeli da ostanu anonimni, rekli su da je odluka donijeta nakon što je Stejt department naredio dijelu osoblja američke ambasade u Ukrajini da ode.

Zvaničnici su rekli da još nije jasno gdje će vojnici biti premješteni.

Nije odmah bilo jasno šta će se dogoditi sa malim brojem američkih snaga za specijalne operacije u zemlji, rekao je jedan od zvaničnika.

"Odluka je donijeta iz obilja opreza", rekao je zvaničnik.

Australija, Novi Zeland, Njemačka, Holandija, Turska pridružile su se u subotu zemljama koje pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu.

Vašington je u petak saopštio da bi ruska invazija, koja bi vjerovatno počela vazdušnim napadom, mogla da se dogodi u bilo kom trenutku.

Moskva je više puta osporila verziju događaja Vašingtona, rekavši da je okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice kako bi održala sopstvenu bezbjednost.

Bonus video: