Iranski predsjednik u Kataru na samitu o gasu

Raisi će prisustvovati Forumu zemalja izvoznica gasa u Dohi koji će se vjerovatno fokusirati na tenzije oko Ukrajine i šta bi se moglo desiti sa snabdijevanjem Evrope energijom ako bi Rusija izvršila invaziju i ima za cilj da dovede šefove država i ministre energetike država izvoznica gasa na razgovor

1595 pregleda 0 komentar(a)
Raisi, Foto: REUTERS
Raisi, Foto: REUTERS

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi doputovao je danas u Katar gdje će učestvovati na globalnom samitu o gasu u vrijeme dok raste pritisak da se obnovi iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

Ovo je četvrto putovanje predsjednika Raisija u inostranstvo otkako je preuzeo dužnost prije šest mjeseci, a njegova posjeta susjednom Kataru, sa kojim Iran dijeli ogromno podvodno nalazište gasa, dolazi u trenutku kada dvije zemlje Persijskog zaliva ostvaruju sve bližu saradnju.

Raisi je Katar posjetio sa delegacijom pet ministara, uključujući ministra spoljnih poslova i energetike.

On je novinarima u Kataru rekao da SAD moraju dokazati da su spremne da ukinu sankcije njegovoj zemlji kako bi postigli dogovor osvrćući se na tekuće pregovore u Beču oko iranskog nuklearnog sporazuma.

Mala država Katar je među najvećim je svjetskim dobavljačima tečnog prirodnog gasa i igra stratešku ulogu kao pozadinski posrednik i fasilitator pregovora među zemljama i grupama i njegove veze sa Vašingtonom i Teheranom omogućavaju Dohi da prenese stavove između te dvije države.

Raisi će prisustvovati Forumu zemalja izvoznica gasa u Dohi koji će se vjerovatno fokusirati na tenzije oko Ukrajine i šta bi se moglo desiti sa snabdijevanjem Evrope energijom ako bi Rusija izvršila invaziju i ima za cilj da dovede šefove država i ministre energetike država izvoznica gasa na razgovor.

Forum se održava u vrijeme kada se sve veći broj država obavezuje da će se okrenuti ka obnovljivim izvorima energije i smanjiti emisije ugljenika i predstavlja države koje drže 70 odsto utvrđenih svjetskih rezervi gasa.

Pored Katara i Irana, na forumu su i Rusija, Egipat, Libija, Nigerija, Alžir, Bolivija, Ekvatorijalna Gvineja, Trinidad i Tobago i Venecuela, pored sedam zemalja posmatrača Angole, Azerbejdžana, Iraka, Malezije, Norveške, Perua i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bonus video: