Gotovo nemoguće nadoknaditi ruski gas

Komentari katarskog ministra pojačavaju zabrinutost povodom snabdijevanja Evrope gasom

17179 pregleda 13 komentar(a)
Njemačka je juče "zamrzla" Sjeverni tok 2, Foto: Michael Sohn
Njemačka je juče "zamrzla" Sjeverni tok 2, Foto: Michael Sohn

Ni Katar ni bilo koja druga država nema kapacitet da tečnim prirodnih gasom (LNG) zamijeni isporuke ruskog gasa Evropi u slučaju da dođe do prekida zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, izjavio je juče ministar energetike Katara.

Najveći dio katarskog gasa je vezan dugoročnim ugovorima uglavnom sa azijskim kupcima i preusmjerive količine koje može isporučit Evropi iznose samo 10-15 odsto, rekao je Saad al-Kabi.

"Mislim da Rusija obezbjeđuje 30-40 odsto zaliha Evropi. Ne postoji država koja može nadomjestiti takvu količinu, ne postoji kapacitet LNG-a da se to učini," rekao je Kabi novinarima na konferenciji u Dohi.

"Veći dio LNG je vezan sa dugoročne ugovore i destinacije koji su veoma jasni. Stoga je gotovo nemoguće zamijeniti tu zapreminu tako brzo," ocijenio je.

SAD su se nedavno obratile Kataru i drugim državama poput Japana da preusmjere zalihe gasa Evropi u slučaju eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine.

Izvori su rekli Rojtersu da je izvor katarskog LNG smanjen proteklih nekoliko dana jer dva njegova postrojenja nisu u pogonu, što je još jedan faktor koji bi mogao ograničiti rezervne zalihe za slanje u Evropu.

Njemačka je juče "zamrzla" projekat gasovoda Sjeverni tok 2 preko Baltičkog mora, koji bi udvostručio protok ruskog gasa direktno u Njemačku. Taj potez je juče doveo do dodatnog rasta cijena gasa.

Japan je ranije ovog mjeseca saopštio da će preusmjeriti određenu količinu LNG u Evropu nakon zahtjeva SAD i Evropske unije.

"Još nismo vidjeli da se dešava nešto konkretno povodom zaliha. To bi se moglo promijeniti, ali će Katar i Japan imati ograničenu sposobnost da pomognu sa dodatnim isporukama ako Evropa izgubi pristup ruskom gasu," rekao je Robert Songer, analitičar za LNG u firmi ICIS.

Bonus video: