Kraj prava na prekid trudnoće?

Većina sudija Vrhovnog suda navodno se izjasnila za to da u Sjedinjenim Državama bude ukinut nacionalni zakon o abortusu - proizlazi iz povjerljivog nacrta izvještaja sudije Semjuela Alita

4528 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki Vrhovni sud blizu je odluke o ukidanju prava na abortus, navodi dnevnik "Politiko". U nacrtu većinskog mišljenja navedeno je da sud želi da poništi osnovnu odluku iz 1973. godine.

Većina sudija Vrhovnog suda navodno se izjasnila za to da u Sjedinjenim Državama bude ukinut nacionalni zakon o abortusu - proizlazi iz povjerljivog nacrta izvještaja sudije Semjuela Alita, a prenosi dnevnik "Politiko". To bi značilo da bi presuda "Rou protiv Vejda" iz 1973. godine bila poništena. A ako ona bude poništena, svaka američka savezna državi bila bi slobodna da odluči da li će da ograniči pravo na abortus ili neće.

U slučaju "Rou protiv Vejda" Vrhovni sud je presudio da je pristup abortusu ustavno pravo svake žene. U slučaju "Planirano roditeljstvo protiv Kejsija" iz 1992. sud je zagarantovao pravo na abortus dok fetus ne može da preživi van materice. Obično je to slučaj između 22. i 24. nedjelje trudnoće.

Kako prenosi "Politiko", navodno je to napisano u saopštenju, podijeljenom sudijama Vrhovnog suda početkom februara. Nije poznato kako je sadržaj ovog povjerljivog dokumenta procurio u javnost.

"Nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno"

U dokumentu koji je objavio "Politiko" citira se sudija Alit koji je rekao: "Ustav se ne odnosi na abortus i nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno nijednom ustavnom odredbom". Još nije jasno da li taj povjerljivi nacrt predstavlja i završnu riječ suda, a ne zna se ni kako je taj dokument dospio do novinara. Odluka Vrhovnog suda neće biti konačna sve dok ne bude objavljena, što se očekuje u sljedeća dva mjeseca.

U iščekivanju odluke Vrhovnog suda, nekoliko američkih saveznih država u kojima su na vlasti konzervativci već je donijelo strože zakone o abortusu. U Teksasu je tako prošlog septembra na snagu stupio tzv. Zakon o otkucajima srca. On zabranjuje abortuse od otprilike šeste nedjelje trudnoće.

Bonus video: