Ubijen pukovnik Revolucionarne garde Irana

Revolucionarna garda nije iznijela pojedinosti, ali je rekla da ubistvo djelo "svjetske arogancije" što je obično sinonim za SAD i Izrael

5387 pregleda 0 komentar(a)
Teheran, ilustracija, Foto: Shutterstock
Teheran, ilustracija, Foto: Shutterstock

Pukovnik Revolucionarne garde Irana ubijen je danas ispred svoje kuće usred Teherana.

Dva nepoznata počinioca na motoru ubila su pukovnika Hasana Sajada Hodajarija ispalivši pet metaka. Državna televizija javila je da je u toku potraga za njima, ali nije navela detalje ili mogući motiv za ubistvo.

Iranski mediji o Hodajariju naveli su jedino da je bio "čuvar svetilišta", što se odnosi na Irance koji se u okviru elitnog odreda Kuds, dijelu Revolucionarne garde, bore u Siriji i Iraku protiv ekstremista Islamske države.

Za ubistvo nijedna organizacija još nije preuzela odgovornost.

Pojedinosti nije iznijela ni Revolucionarna garda, ali je rekla da ubistvo djelo "svjetske arogancije" što je obično sinonim za SAD i Izrael.

Ta optužba, kao i drzak način ubistva, ukazuju na mogućnost povezanosti s drugim ubistvima u Iranu napadom s motocikla, koja su raniji pripisivana Izraelu, poput ubistava nuklearnih naučnika.

Dvojica napadača su pet puta pucala na Hodaija dok je bio u običnom, neoklopjenom putničkom automobilu domaće, iranske proizvodnje, rekli su državni mediji. Ubistvo se dogodilo usred dana kraj obezbijeđene ulice u kojoj je Parlament Irana.

Malo je informacija o Hodajariju, pošto su oficiri Kudsa obično javnosti nepoznate ličnosti koje sprovode tajne vojne zadatke podržavajući Hezbolah, libansku militantnu grupu i druge milicije u Siriji, Iraku i drugdje.

Bonus video: