Bajden: Ekonomija na “pravom putu”

Dok drugi zaredom kvartalni pad BDP-a ispunjava standardnu definiciju recesije, Bijela kuća kaže da širi uslovi za recesiju nisu ni približno ispunjeni

4704 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Rojters
Bajden, Foto: Rojters

Predsjednik SAD Džo Bajden trudio se juče da ublaži gnjev birača zbog stanja ekonomije. On je izjavio da usporavanje nije šokantno nakon što su podaci pokazali da je ekonomija ponovo pretrpjela pad u drugom kvartalu.

”Nije iznenađenje da ekonomija usporava dok Federalne rezerve djeluju da smanje inflaciju”, naveo je on u saopštenju. “Na dobrom smo putu i iz ove tranzicije ćemo izaći jači i sigurniji.”

Zabrinutost zbog ekonomije je u fokusu Bajdenovog političkog programa uoči izbora na sredini mandata 8. novembra, na kojima bi njegova Demokratska stranka mogla izgubiti kontrolu u Kongresu. Popularnost predsjednika je rekordno opala na 36 odsto, prema anketi Rojters/Ipsos, pri čemu je ekonomija navedena kao glavna briga birača usred porasta cijena životnih namirnica, goriva i stanarine.

Nedavna anketa je pokazala da samo 10 odsto Amerikanaca vjeruje da njihova zemlja ide u dobrom smjeru

Dok drugi zaredom kvartalni pad BDP-a ispunjava standardnu definiciju recesije, Bijela kuća kaže da širi uslovi za recesiju nisu ni približno ispunjeni, imajući u vidu porast potrošnje domaćinstava i snažnog tržišta rada. Bajden je ostao optimista povodom izgleda ekonomije uprkos kombinaciji straha od usporavanja privrede i zabrinutosti zbog inflacije koja dostiže najveći nivo u posljednjih 40 godina.

Republikanska stranka koristi visoku inflaciju i slabost ekonomije za napade na Bajdenove ekonomske i prioritete potrošnje. Ta stranka žestoko kritikuje pokušaje Bijele kuće da suzbije priču o recesiji.

Većina Amerikanaca ne želi Bajdena i Trampa 2024.

Anketa koju su sproveli News Nation i Decision Desk HQ pokazala je da većina američkih birača ne želi da se Bajden ili njegov prethodnik Donald Tramp kandiduju za naredne predsjedničke izbore 2024. godine.

Više od 60 odsto birača i 30 odsto demokrata smatra da Bajden, čija popularnost opada stalno od aprila, ne bi trebalo da se ponovo kandiduje. Od svih birača, 57 procenata je izjavilo da Tramp ne bi trebalo da se ponovo kandiduje. Među republikancima, taj procenat je iznosio 26 odsto.

Nedavna anketa koju je sproveo Monmouth otkrila je da samo 10 odsto Amerikanaca vjeruje da njihova zemlja ide u dobrom smjeru.

Međutim, većina ispitanika ne zna ni za koga bi voljeli da se kandiduje. Potpredsjednica Kamala Haris i guverner Floride Ron Desantis su vodeći kandidati koje su naveli.

Bonus video: